Achtergrond
KRO-NCRV

'Ik werd door de ambulance opgehaald vanwege hevige menstruatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik werd door de ambulance opgehaald vanwege hevige menstruatie'

In Spraakmakers was gynaecoloog Bertho Nieboer van het Radboud UMC te gast. Hij is initiatiefnemer van het eerste landelijk menstruatieonderzoek. Er zijn nog veel te veel mythes over menstruatie en hij prikte er in de uitzending graag een paar door. Zoals dat het 'normaal' is om iedere maand heel veel pijn of bloedverlies te hebben.

Op de uitzending reageerde Anna (niet haar echte naam). Zij verloor iedere maand zoveel bloed dat ze op een gegeven moment buiten bewustzijn raakte en door de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.

"Ik heb eigenlijk nooit veel problemen gehad met mijn menstruatie. Af en toe een beetje buikpijn maar dat was het wel. Het veranderde pas nadat ik kinderen kreeg. Langzaam verloor ik steeds meer bloed. Ook kreeg ik te maken met heftige hoofdpijn, bijna migraine. Paracetamol maakte de boel alleen maar erger, maar ik kreeg van mijn moeder de tip over te stappen op APC en dat hielp inderdaad."

"Maar die bloedingen, dat was een ander verhaal. Mijn moeder vertelde dat ze het wel herkende maar dat het uiteindelijk minder werd. Dus daar klampte ik me maar aan vast. Ik stapte over van super op superplustampons en als ik zeker wist dat er geen toilet in de buurt was dan deed ik ook nog maandverband in. En nog gebeurde het regelmatig dat ik gigantisch doorlekte. Ik voelde het bloed letterlijk naar beneden lopen, ondanks die tampon."

Plannen

"Omdat ik voor mijn werk vaak door het land moest reizen, moest ik het echt plannen. Een ritje Amsterdam – Utrecht haalde ik net, maar als ik bijvoorbeeld naar Den Bosch moest dan stopte ik halverwege bij een tankstation. Kortom, verschrikkelijk irritant en onpraktisch. Maar ja, ik troostte me met de gedachte dat weldra de overgang zou beginnen het dan wel minder zou worden."

"Maar dat het ook gevaarlijk was, daar kwam ik op een vrijdagavond achter. De hele dag was ik al behoorlijk aan het bloeden, maar toen ik tijdens de zwemles van mijn zoontje maar liefst twee keer naar het toilet moest om te verschonen begon ik me af te vragen of dit wel normaal was. Ik bedacht dat ik na het weekend maar eens een afspraak moest maken bij de huisarts. Thuisgekomen bleek ik weer onder het bloed te zitten. Ik nam een douche en besloot op tijd naar bed te gaan."

Ook bloedarmoede

"Toen ik vervolgens wilde opstaan om wederom naar het toilet te gaan, moet ik zijn flauwgevallen. Wat er precies is gebeurd weet ik niet, maar het eerste wat ik me herinner is dat mijn man mij in mijn gezicht sloeg. Hij was behoorlijk in paniek. Ik durfde niet meer op te staan want zodra ik omhoog kwam, werd ik licht in mijn hoofd en viel ik weer."

"Uiteindelijk belde mijn man 112, ondanks mijn protest dat dat niet nodig was. Binnen tien minuten was er een ambulance en lag ik aan het infuus. Ik werd per ambulance naar de afdeling spoedgynaecologie vervoerd. Dat was mijn eerste kennismaking met een gynaecoloog. Nadat ze mij onderzocht had, vertelde ze me dat ze niets vreemds had aangetroffen in mijn baarmoeder maar dat ze me aanraadde om wel iets te doen tegen die bloedingen. Bijvoorbeeld door aan de pil te gaan of een Mirena spiraal te nemen. De oorzaak van mijn flauwvallen was die hevige menstruatie waardoor ik onverantwoord veel bloed verloor. Hierdoor had ik ook zware bloedarmoede."

Er is nog steeds een taboe

"In de loop van de nacht verminderde het bloedverlies en in de vroege ochtend kon ik met de taxi naar huis. Direct na het weekend ging ik langs de huisarts en kreeg een Mirena spiraal en een hele voorraad pillen om het ijzergehalte in mijn bloed weer op peil te brengen. Nu gaat het goed met me. Ik heb weer energie en hoef geen tussenstops te plannen op tankstations."

"De reden dat ik dit bloederige verhaal wil delen is omdat ik merk dat er nog steeds een taboe op rust. Je belt niet even met je baas met de opmerking: 'Ik kom vandaag niet want ik ben bang dat ik doorlek.' Zelf durfde ik op een gegeven moment niet meer in de auto te stappen omdat ik zo licht in mijn hoofd was, bang om een ongeluk te krijgen. Leuke dingen, zoals in de zomer naar het strand liet ik ook liever langs me heen gaan. Toen ik mijn verhaal aan vriendinnen vertelde, bleek ik niet de enige. Veel vrouwen van mijn leeftijd hebben last van een hevig bloedverlies. Ze gaan met kraamverband om naar hun werk, of melden zich ziek. Klagen niet, omdat ze denken dat het zo hoort en vanzelf overgaat. Maar deze fase kan jaren duren. Doodzonde om zoveel tijd te laten verpesten."

Een tip voor vrouwen

"We worden nu doodgegooid met verhalen over zwangerschap en de overgang, maar de periode daartussen, met name van je 40e tot je 50e is nog een totaal onderbelicht terrein. Maar wel met grote gevolgen voor je dagelijks functioneren, zeker als je zoals ik ook nog eens iedere 3 weken ongesteld werd. Mijn tip: onderga het niet lijdzaam maar ga naar je huisarts of de gynaecoloog. Dat het vaak voorkomt is geen reden om het normaal te vinden, zeker niet als het zo'n impact heeft op je functioneren."

Luister hier het gesprek met Bertho Nieboer

Menstruatie emancipatie

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie