Achtergrond
KRO-NCRV

De Hoop Scheffer: 'Zolang mensen praten is er geen militair conflict'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Hoop Scheffer: 'Zolang mensen praten is er geen militair conflict'

De kans op een confrontatie tussen wereldmachten is aanzienlijk gestegen, zo waarschuwt het World Economic Forum. Morgen komen regeringsleiders en de top van het bedrijfsleven bijeen in het Zwitserse Davos. "Het is belangrijk dat mensen elkaar leren kennen en kunnen praten", zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Aan de vooravond van een de belangrijkste internationale bijeenkomsten waarschuwt het World Economic Forum (WEF) voor toenemende spanningen op politiek, economisch en militair vlak. "De wereld is onvoorspelbaar geworden", zegt Jaap de Hoop Scheffer, die als secretaris-generaal van de NAVO een aantal WEF's mocht bijwonen. "Dit is een tijd van grote ego’s – kijk maar naar Trump, Poetin, Erdogan en Xi Jinping – en dat wil nog weleens clashen."

Kans op oorlog

Trump en Kim Jong-un dreigen allebei op een rode knop te drukken, Poetin is ook niet vies van grote woorden en Erdogan is het afgelopen weekend de Syrische grens overgestoken. Is de kans op een allesvernietigende oorlog nou ook echt fors toegenomen? "Nou, we staan niet aan de vooravond van een nucleaire oorlog, maar in de diplomatie doet taalgebruik er ook toe. De kans op een onbedoelde oorlog neemt zo wel toe", vertelt De Hoop Scheffer.

Terug naar het World Economic Forum. Regeringsleiders, CEO’s, captains of industry en zelfs zangers (lees: Elton John) zullen in Davos met elkaar praten, borrelen en dineren. "Iedereen heeft daar zijn eigen lijstje. Het is heel interessant om te zien wie naar welk diner mag en wie niet. De publieke en private sector komen elkaar tegen. Zolang je met elkaar praat, is er geen conflict", zegt De Hoop Scheffer.

1 op 1 : Jaap de Hoop Scheffer over World Economic Forum

Ster advertentie
Ster advertentie