Achtergrond
KRO-NCRV

Frits Spits 70 jaar: 'De Taalstaat brengt mij programmageluk'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Spits 70 jaar: 'De Taalstaat brengt mij programmageluk'

Gelukwensen, slingers, cadeautjes en taart. Frits Spits viert vandaag zijn 70e verjaardag. ‘Gewoon’ op het werk, want morgen wacht een nieuwe uitzending van De Taalstaat.

Taart bij de redactievergadering

Dat Spits op deze bijzondere dag moet werken deert hem allerminst. "Ik prijs mezelf gelukkig dat ik nog elke week zo’n heerlijk programma als De Taalstaat mag maken." 'Programmageluk' noemt de radiomeester dat, het gevoel dat hij ervaart als alles klopt. "Dan ga ik na afloop echt op vleugels naar huis."

Woord van de dag

Spits' verjaardag is ook Van Dale niet ontgaan. Zij bestempelden 'programmageluk' als 'Woord van de dag'. Van Dale schrijft over het woord: "25 februari 1995, troffen we in De Volkskrant een bijzonder gelukswoord aan. Frits Spits nam afscheid van Avondspits en keek terug op een programma waarin hij ‘veel geluksmomenten’ had beleefd. 'Programmageluk' noemde hij die toestand en hij gaf er meteen een definitie bij: 'dat je je prettig voelt in je eigen programma'."

Dikke van Dale

Spits hoopt dat het woord uiteindelijk wordt opgenomen in de Dikke Van Dale. Daarvoor moet het echter als begrip ook daar anderen worden gebruikt, zodat het een plek verwerft in de Nederlandse taal.

De Taalstaat

Dat gevoel dat programmageluk uitdrukt ervaart Spits nog wekelijks bij De Taalstaat. "Het lijkt wel of ik het steeds vaker voel. Bijvoorbeeld bij het gesprekken die ik voerde met Stef Bos, Frank Boeijen en vorige week nog Marita Mathijsen." Spits hoopt dat hij het programma nog lang mag maken. Aan de collega's zal het niet liggen, zij trakteerden de jarige vandaag op een lekkere lunch.

Luister morgen om 11.00 uur naar de Taalstaat

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Ster advertentie
Ster advertentie