Achtergrond
EONOS

Willemijn Hoebert: 'Het was voor mij een feestdag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willemijn Hoebert: 'Het was voor mij een feestdag'

Het zijn voor NOS-weervrouw Willemijn Hoebert de mooiste dagen in het jaar, de met een code rood-omrande dagen waarop het hele land door een storm uit het lood staat. "Het is enorm maatschappij-ontwrichtend, iedereen heeft het erover. Maar voor ons weervrouwen- en mannen zijn dit de krenten in de pap."

Tot vanochtend waren de weermodellen nog heen en weer aan het springen, zag Hoebert. "En daar hing best wel veel van af. Iedereen wil ook de laatste stand van zaken weten en het is ook een lastige situatie. Maar het is echt enorm uitdagend, dat vind ik leuk." Haar collega Marco Verhoef is op vakantie en twitterde wat sip: 'ik heb hier helemaal niets gemerkt'. "Heb je code rood, ben je op vakantie," lacht Hoebert.

De weervrouw van de NOS heeft op dit moment thuis geen internet, dus modellen kon ze thuis niet bestuderen. "Het is heel frusterend als er dan een storm aankomt. Ik zit in het buitengebied. De weermannen hebben mij dus ook uit de brand geholpen. In de NOS weer-app kreeg ik steeds screenshots doorgestuurd zodat ik de modellen kon bekijken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stormchasers

De storm is inmiddels weer wat gaan liggen. Dat betekent dat de dag voor de stormchasers ook klaar is. Ze hadden een topdag. "Zo'n heftige storm als die van vandaag is wel tijden geleden. Maar het gaf echt een adrenaline kick. Wij stonden bij de Oostvaardersplassen, bij het IJsselmeer. Ik heb daar windsnelheden van 122 kilometer per uur gemeten. Een record voor mij," aldus stormchaser Leon Eikenaar.

Eikenaar had gisteravond alles al voorbereid. "Ik kon er vannacht niet van slapen om vandaag op pad te kunnen. Wat ik allemaal meeneem? Mijn laptop voor navigatie en om weerkaarten te bekijken. Verder nemen we een weerstation mee om de wind te meten."

Luister hier terug wat voor dag ze hebben gehad:

Storm: topdag!

Filelezer

De hele dag hadden de filelezers van de ANWB het er ook maar druk mee. Edwin Gerritsen hoefde vanochtend nog niet te werken: "Ik woon vlakbij het strand bij Kijkduin, dus ik zat op de eerste rij."

De filelezer probeerde nog wel even een wandeling te maken. "Maar toen ben ik weer teruggekeerd. Ik kwam langs een bouwerij waar van alles los hing. En zo'n bord tegen je hoofd, daar word je niet blij van."

De dienst van Gerritsen begon om 14.00u: "En toen zag ik al dat heel veel wegen dicht waren. Veel vrachtwagens waren omgewaaid. Het drukste moment vandaag was in de avondspits, toen stond er 550 kilometer. De vertraging was wel heel groot."

Gerritsen moet zelf de hele avond nog werken. "Daarna ga ik weer richting het strand."

Ster advertentie
Ster advertentie