Achtergrond
EONOS

Kindervredesprijs-winnaar Mohamad Al Jounde te gast op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kindervredesprijs-winnaar Mohamad Al Jounde te gast op NPO Radio 1

De 16-jarige Syrische vluchteling Mohamad Al Jounde heeft de dertiende Kindervredesprijs gewonnen voor het opzetten van onderwijs in een Libanees vluchtelingenkamp. Op 12-jarige leeftijd gaf hij andere kinderen al les in wiskunde en fotografie en bouwde hij een school. Samen met twee Nederlandse genomineerden voor de Kindervredesprijs was hij te gast bij Langs de Lijn En Omstreken.

Het comité van organisatie KidsRights koos Al Jounde als winnaar uit 169 inzendingen, afkomstig uit 55 landen. Al Jounde won vanwege zijn verdiensten in het vluchtelingenkamp waar hij les gaf, maar de Nederlandse genomineerden Fahima (16) en Gabriel (18) hebben ook een cv waar je u tegen zegt.

Fahima zet zich al sinds haar 11e in om het leven van kinderen in opvanghuizen te verbeteren en heeft ze zelfs een motie in de Tweede Kamer aangenomen weten te krijgen. Haar droom: de eerste vrouwelijke Minister President worden. Gabriel is ook al van jongs af aan bezig om de wereld een betere plek te maken voor generatiegenoten - hij is betrokken bij liefst zes organisaties voor jongeren en kan naar eigen zeggen "heel slecht tegen onrecht". Om jongeren een stem te geven wil hij zelfs al na de komende gemeenteraadsverkiezingen de politiek in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie