Achtergrond

'Nederland heeft Poch voor de leeuwen gegooid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland heeft Poch voor de leeuwen gegooid'

[KRO-NCRV] "Nederland heeft een heel merkwaardige rol gespeeld in de zaak Poch." Dat zegt KRO-NCRV journalist Jos Slats, die de zaak al jaren volgt. Volgens Slats zou er mogelijk druk zijn uitgeoefend om de zaak Poch met rust te laten in verband met ongewenste nevenpubliciteit rond de koninklijke familie.

De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch werd gisteren vrijgesproken door de rechtbank in Argentinië. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij ‘dodenvluchten’ ten tijden van de junta in dat land.

Aanklacht tegen de Nederlandse staat

Maar de zaak is nog lang niet afgelopen denkt Slats, "Dit gaat nog heel lang duren." Eerder zei Poch al dat hij overweegt een aanklacht tegen de Nederlandse staat in te dienen. Poch en zijn advocaat Geert-Jan Knoops verwijten Nederland dat de ernstige beschuldiging die in september 2006 bij de politie binnenkwam, nooit serieus zou zijn onderzocht door de Nederlandse politie.

"In 2006 is er door de toenmalige assistent chef-vliegdienst van Transavia contact gelegd met de Nederlandse politie." Twee collega's van Poch beweerden dat hij tegen hen zou hebben gezegd betrokken te zijn geweest bij de dodenvluchten. "Vervolgens is er toen niks gebeurd, geen onderzoek opgestart."

Kwestie Zorreguieta

Jos Slats sprak iemand die zijdelings betrokken is met de zaak. Die zei tegen hem dat in de zomer van 2007 twee rechercheurs van het team internationale misdrijven vertelden dat er van bovenaf druk werd uitgeoefend om de zaak Poch met rust te laten in verband met ongewenste nevenpubliciteit rond de koninklijke familie.

"In die tijd speelde de kwestie Zorreguieta, de vader van onze huidige koningin Maxima en er zou huiver bestaan dat alle aandacht voor de dodenvluchten en het regime, ook weer extra de aandacht zou vestigen op Zorreguieta."

'Er waren hogere belangen in het spel'

Slats geeft aan dat hij dit van horen zeggen heeft, maar het interessante volgens Slats is dat bij de behandeling van de strafzaak tegen Poch, in oktober 2014, de rechtbank van Buenos Aires via videoverbinding een aantal getuigen heeft gehoord. En een van die getuigen was de voormalige directeur van luchtvaartmaatschappij Transavia, Michiel Meijer. "Die heeft onder ede verklaard dat hij van een niet nader genoemde officier van justitie te horen heeft gekregen dat er hogere belangen in het spel waren."

Die hogere belangen lijken volgens Slats in de lijn te liggen van wat hij heeft gehoord over de twee rechercheurs van het team internationale misdrijven.

'Nederland heeft volop meegewerkt om Poch via de achterdeur uit te leveren'

Strikt formeel heeft Nederland niet meegewerkt aan een uitlevering want Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Argentinië. Maar wat Nederland volgens Slats wel heeft gedaan is volop meewerken om Poch via de achterdeur, via Spanje, wel uit te leveren. Slats heeft een mailtje uit augustus 2009 van de afdeling security van de KLM, de moedermaatschappij van Transavia. "KLM-security vraagt daarin aan Transavia of zij de namen kunnen doorgeven van alle Spaanstalige piloten op verzoek van de politie in Nederland. Nederland heeft Poch voor de leeuwen gegooid."

Luister hier naar het gesprek met Jos Slats in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Jos Slats in het Mediaforum over Julio Poch


Ster advertentie
Ster advertentie