Achtergrond

Sint-Maarten heeft ook journalistieke hulp nodig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sint-Maarten heeft ook journalistieke hulp nodig

Op een benefietavond voor Sint-Maarten, gisteravond in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, is meer dan 25.000 euro ingezameld. Het geld wordt niet overgemaakt, maar omgezet in praktische hulp aan journalisten op het eiland.

Na orkaan Irma, begin oktober, duurde het een aantal dagen voor er online weer journalistiek bedreven kon worden op Sint-Maarten. Het uitbrengen van kranten duurde nog langer. De krant The Today op het eiland ging door alle opgelopen schade failliet. De krant The Daily Herald verscheen pas na drie weken weer. Dat kwam door gebrek aan schoon water, nodig voor de drukpers.

Journalistieke eenmansbedrijfjes hebben steun nodig

Hoofdredacteur Gordon Snow van The Daily Herald vertelt in het Mediaforum van De Ochtend dat zijn eigen krant weinig schade opliep. De redactie is gevestigd in een stevig gebouw dat overeind gebleven is. Ook andere media zijn weer 'up and running', zegt hij.

Maar volgens hem is kennisoverdracht door Nederlandse journalisten nu erg belangrijk. "Sint-Maarten kent veel journalistieke eenmansbedrijfjes. Die hebben geen tijd hun kennis bij te spijkeren. Tips om goed te interviewen en om onderzoeksjournalistiek te bedrijven bijvoorbeeld."

'Het land is gewoon corrupt, laten we eerlijk zijn'

Het ingezamelde geld wordt volgens Brown daarom ingezet voor kennisoverdracht. Nederlandse journalisten gaan naar het eiland om daar lokale journalisten te trainen. Een juiste aanpak, zei NH/AT5-hoofdredacteur Paul van Gessel in het Mediaforum. "We hebben een politieke discussie gehad over het hulpgeld voor Sint -Maarten. Laten we er niet omheen draaien: het land is gewoon corrupt", aldus Van Gessel. "Juist in dat soort omstandigheden is het ontzettend belangrijk dat er goede media zijn. Het is heel goed dat er vanuit Nederland niet alleen geld die kant op gaat, maar ook als het ware een 'moreel kader' en steun voor journalistieke ontwikkeling. Sint-Maarten is deel van ons koninkrijk! We zijn meer dan gemiddeld schatplichtig om ook journalistiek daar de boel op orde te houden."

Journalistiek wereldwijd steunen

Forumlid Brahim Bourzik, hoofdredacteur van de Moslimkrant, vindt dat Nederland niet alleen de journalistiek op Sint-Maarten moet steunen, maar ook elders op de wereld. Zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Bourzik: ''Kijk naar Saoedi-Arabië, dat twee omroepdirecteuren heeft gearresteerd. Wij leven in een land dat de luxe heeft van onafhankelijke media. Maar de meeste kranten en omroepen in het Midden-Oosten zijn van parlementariërs en zakenlieden die een eenmans-journalistiek bedrijf oprichten om zichzelf te verdedigen. Wij moeten dat blijven steunen.''

Onverteerbaar dat kritische journalistiek niet mogelijk is

Van Gessel aarzelt bij Bourziks suggestie. "We hoeven niet de ellende van de hele wereld op onze nek nemen, we hebben weinig invloed op Saoedi-Arabië. Maar ik vind het onverteerbaar dat op Sint-Maarten, waar wij zoveel banden mee hebben, een sfeer bestaat waar kritische journalistiek niet mogelijk is. Dat moeten we gewoon oplossen.''

Het Mediaforum met Paul van Gessel en Brahim Bourzik

Ster advertentie
Ster advertentie