Achtergrond

Arjan Erkel vertelde al vaker over zijn ontvoering, ‘maar nooit op deze manier’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arjan Erkel vertelde al vaker over zijn ontvoering, ‘maar nooit op deze manier’

[KRO-NCRV] “Ik was niks, een gevangene, een stuk handelswaar. Ik zat verdrietig in een hok, alleen en verlaten. Maar ik ben toch mijn best gaan doen en de ontvoerders hebben mij meer ruimte gegeven om aansluiting te vinden.”

Het is alweer 15 jaar geleden dat Arjan Erkel in Dagestan door moslimrebellen ontvoerd werd en maar liefst 607 dagen vast werd gehouden. Het verhaal over zijn ontvoering heeft hij vaker verteld, “maar nog nooit op deze manier.” Hij heeft er namelijk een theatervoorstelling van gemaakt. 14 november is de try-out in Rotterdam.

Bekijk hier het gesprek met Arjan Erkel

'Elke dag komt er nog wel een herinnering naar voren'

Er gaat nog steeds geen dag voorbij dat Erkel niet even aan zijn ontvoering denkt. "Op de een of andere manier komt elke dag wel een paar keer een herinnering naar voren." Dat kan bijvoorbeeld zijn tijdens een bezoek aan het toilet "dat ik denk ik had daar een heel ander toilet, of moest onder schot naar het toilet."

Oerend Hard zorgde voor verbroedering met ontvoerders

Het idee voor de theatervoorstelling Vrijheid van Denken en Doen begon eigenlijk met het nummer Oerend Hard van Normaal. Een nummer wat veel voor Arjan heeft betekend tijdens zijn ontvoering. "Ik probeerde positief te blijven door muziek en dan zong ik bijvoorbeeld dit nummer." Het nummer bleek ook nog verbroederend te werken. "De rebellen hoorden mij wel eens zingen en vroegen mij wat ik aan het zingen was en gingen dan wel eens fonetisch meezingen." Het nummer zal dan ook voorbij komen tijdens zijn voorstelling en Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van de band Normaal, begeleidt Arjan tijdens zijn tournee.

Muziek speelde een belangrijke rol

"Muziek zorgde ervoor dat ik even niet daar was", zo vertelt Arjan. Er zal dus veel muziek voorbij komen in de voorstelling. Van 'Green Green Grass of Home’ van Tom Jones en ‘Folsom Prison Blues’ en ‘San Quentin’ van Johnny Cash naar nummers uit de Top 40 van toen.

Het is een heel proces geweest volgens Arjan om van zijn verhaal een theatervoorstelling te maken. "Het vergt ook iets meer van mijzelf." Een aantal keer in de voorstelling zal Arjan zelf ook gaan zingen. "Ik ben natuurlijk geen zanger, maar ik ben in de voorstelling mijzelf en dan laat ik zien hoe ik in Dagestan zong."

De ontvoering speelt nog steeds een belangrijke rol en dat is een bewuste keus. "Ik had het weg kunnen stoppen, maar ik heb ervoor gekozen om het te verweven in mijn leven. Het is gelukkig ook wel een verhaal waar een boodschap in kan zitten als je dat wil horen."

Arjan Erkel staat tot en met 30 maart in 25 theaters in Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie