Achtergrond

Hoe afval letterlijk goud waard is

foto: Foto's: Roy Heerkensfoto: Foto's: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe afval letterlijk goud waard is

Michel Baars – New Horizon

Michel Baars is niet zomaar een zakenman. Hij wil de bouwsector fundamenteel veranderen. Baars is iemand die Urban Mining, de stad zien als een potentiële bron voor grondstoffen, als geen ander belichaamt. En hij doet het niet omdat het goed is om zorgvuldig met grondstoffen om te gaan, maar simpelweg omdat hij er geld mee kan verdienen.

Michel Baars. (Foto: Roy Heerkens)

"Ik sloop geen gebouwen meer, maar ik oogst ze", vertelt Baars. "Ik loop door een gebouw dat gesloopt gaat worden, bijvoorbeeld: een ziekenhuis, en dan loop ik daar als oogstmeester, met een oogstteam, op zoek naar bruikbare materialen."

Urban Mining

Koper, zilver, goud en platina, maar ook beton, ijzer en plastic. Het zijn grondstoffen, verstopt in de spullen om ons heen. Bij gebrek aan eigen mijnen moeten we de stad gaan zien als moderne mijn waar je waardevolle materialen uit kan halen. Dat heet Urban Mining.

Met 'oogsten' bedoeld Baars vooral gericht ontmantelen. 40% van de materialen wordt direct hergebruikt, en nog eens 40% gaat via partners van zijn bedrijf New Horizon weer de bouwkolom in.

"Ik had totaal geen verstand van slopen, maar maakte al heel snel winst", vertelt de zakenman. "Een kabelgoot in het ene gebouw gebruik ik gewoon weer in het andere gebouw. De komende drie jaar heb ik al een orderportefeuille van 70 miljoen euro. Ik behoor volgens de Europese branchevereniging voor ontmantelingsbedrijven (EDA) met New Horizon tot de 5% grootste sloopbedrijven van Nederland."

"Maar ja, ik sloop dus eigenlijk niet", vervolgt Baars. "Ik zie de stad als bron. Eigenlijk gek dat vastgoedeigenaren de waarde van hun vastgoed vooral bepalen aan de hand van de huur en de locatie. Er zit ook veel waarde in de grondstoffen en materialen. Ik ben een van de pioniers van de kringloopeconomie waarin afval niet bestaat en materialen continu worden hergebruikt."

Jaap van de Hoek – Urban Mining Corp

Ook Jaap van de Hoek is een Urban Miner. In Biddinghuizen laat hij enorme plastic afvalbergen zien. Van de Hoek is eigenaar van Urban Mining Corp en is een specialist in het recyclen van plastic.

"Het kunststof wordt hier gesorteerd, gemalen en gewassen, zodat het plastic kan worden hergebruikt", vertelt hij. "Het plastic komt van over de hele wereld: Ierland, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Engeland."

Jaap van de Hoek (Foto: Roy Heerkens)

"Ik kan dankzij een bijzondere techniek verschillende plasticsoorten van elkaar scheiden, tot de kern. Daardoor ontstaat een zuiver product dat weer gebruikt kan worden om nieuwe producten en verpakkingen van te maken. We gebruiken heel veel plastic, in Europa geven we daar 100 miljard euro aan uit. Maar plastic is heel lastig goed te recyclen. Ruim 95% van al dat plastic verdwijnt op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Dat is zonde."

"Elke nieuwe kilo plastic die je maakt kost twee kilo olie, daar kun je dus enorm op besparen", vervolgt Van de Hoek. "Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. Dus niet meer produceren, consumeren en weggooien, maar een nieuwe economie creëren waarin afval niet bestaat. Met dit soort initiatieven hopen we dat te bereiken."

De Nieuwsgieren

Verslaggever Roy Heerkens maakte voor De Ochtend een weekserie over Urban Mining. Beluister de afleveringen hieronder terug. Luister ook volgende week naar De Nieuwsgieren, die de enorme stijging van de zorgpremies gaan behandelen. Wat bepaalt die zorgkosten en hoe kunnen we ze beteugelen? Luister aanstaande maandag naar de eerste aflevering in De Ochtend.

De Nieuwsgieren

De Nieuwsgieren

Nieuwsgieren 30 oktober

urban mining 4

De Nieuwsgieren over Urban Mining - Deel 5

Ster advertentie
Ster advertentie