appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Uitgelekte ministersnamen: spin of journalistiek?

ANP
woensdag 18 oktober 2017 | KRO-NCRV | Willem de Gelder Twitter

Alle nieuwskaternen staan er vandaag vol mee: wie worden de ministers in het nieuwe kabinet? Officieel weten we nog niets, maar volgens de parlementaire pers is alles al wel duidelijk. Hoe weten zij dat eigenlijk?

Over de vice-premiers zijn alle media unaniem: namens het CDA wordt dit Hugo de Jonge, namens D66 Kajsa Ollongren en namens de ChristenUnie Carola Schouten. Welke functie die laatste gaat bekleden is echter nog niet helemaal duidelijk: eerst werd ze gekoppeld aan Sociale Zaken, later aan Volksgezondheid en daarna weer aan Landbouw.

Ook voor het Ministerie van Onderwijs wordt nog druk gespeculeerd: de ene krant noemt Arie Slob (ChristenUnie), maar ook de namen Ingrid van Engelshoven (D66) en Bruno Bruins (VVD) gaan rond. Die laatste wordt overigens in verband gebracht met Volksgezondheid.

Puzzelen

Wie denkt dat de namen worden doorgespeeld door spindoctors heeft het mis, zo stelt Joost Vullings, parlementair verslaggever van de NOS. In het Mediaforum op NPO Radio 1 spreekt hij van 'recherchewerk'. De chef politiek van de Telegraaf, Wouter de Winter, bevestigt dit: ''Het is erg hard werken'', zegt hij. ''Mensen die denken dat je dit soort dingen cadeau krijgt, hebben geen idee waar ze het over hebben.''

'Veel gekletst'

Volgens Vullings wordt er op redacties veel gepuzzeld: ''Alle redacties hebben groslijsten met mensen die goed liggen bij partijtoppen.'' Als de verdeling van ministeries bekend worden, worden er mensen van die lijsten op gezet. Dit kan ook verklaren waarom er verschillende mensen per positie worden genoemd. 

Vullings noemt ''mensen dicht bij de partijtop'' als goede bron, alsmede ambtenaren. ''In ministeries wordt heel veel gekletst'', zegt hij. Spindoctors en mede-onderhandelaars vertellen doorgaans niets, volgens Vullings. 

Staatssecretarissen

Wie daadwerkelijk in het kabinet zitten weten we pas op 26 oktober, als het kabinet officieel wordt gepresenteerd. Volgens Vullings zijn met name de staatssecretarissen spannend, want daar kunnen nog wel verrassingen in zitten.

Bekijk hier het Mediaforum

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1