Achtergrond

25 jaar na de Bijlmerramp: 'Troost is er eigenlijk nooit genoeg'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar na de Bijlmerramp: 'Troost is er eigenlijk nooit genoeg'

[KRO-NCRV] Vandaag is het 25 jaar geleden dat een Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte in twee flats in de Bijlmer.De ramp kostte 43 mensen het leven. Noraly Beyer, oud-presentator van het NOS journaal en ambassadeur van de Bijlmer, blikt terug in De Ochtend op NPO Radio 1.

Ten tijde van de ramp woonde Beyer in de Bijlmer. Ze was niet thuis op het moment dat het vliegtuig daadwerkelijk in de flats vloog. "Ik was op weg naar vrienden in Amerika. Ik had pas door dat er iets ergs aan de hand was toen ik in Amerika door de douane kwam en de gezichten van mijn vrienden zag. Er was een vliegtuig neergestort in Amsterdam, maar waar en hoe, dat wisten we toen nog niet. Ik had mijn dochter thuisgelaten dus de paniek sloeg al snel toe."

Beyer kreeg haar dochter pas een dag later telefonisch te pakken. Ze was niet thuis geweest. "Ik kon in Amerika maar mondjesmaat het nieuws volgen, dus gaf ik mijn dochter de opdracht om mij alle kranten te faxen. Zo kreeg ik toch alles mee."

Leren van de ramp

Na 25 jaar wordt de ramp nog steeds herdacht. Dat is belangrijk, vindt Beyer, omdat er voor nabestaanden alsnog veel omhoog komt. "In de Bijlmer leeft het gevoel dat we in de steek zijn gelaten. Althans, na de ramp ging het nieuws al snel over plunderingen, en zo ontstond het beeld: ach het is de Bijlmer maar. Dat doet nog altijd pijn. Zo'n herdenking is de erkenning van het verdriet."

De Bijlmer had een zeer slecht imago in de jaren 70. De ramp was, ironisch genoeg, aanleiding om de rest van de wijk flink op te knappen. Daarnaast leerde Nederland voor het eerst wat te doen na zo'n groot ongeluk. Beyer: "Hulpverleners wisten bij de vuurwerkramp en de brand in Volendam veel beter wat ze moesten doen. Ook is de wijk in Enschede relatief snel opgeknapt doordat er al ervaring was."

Wat Beyer betreft moet de ramp nog lang worden herdacht. "Er is veel tijd nodig om leed te verwerken, en troost is er eigenlijk nooit genoeg."

Herdenking om 15:00 uur

Het eerste herdenkingsmoment is vanmiddag om 15.00 uur. Dan wordt op de plek van de ramp de Pa Sembrug onthuld. Vlak nadat het vliegtuig was neergestort, redde Willem 'Pa Sem' Symor een 10-jarige jongen uit de vlammen van flat Groeneveen.

Bekijk hier het gesprek met Noraly Beyer:

Ster advertentie
Ster advertentie