Achtergrond

'D66 heeft haar kroonjuweel uit het raam gegooid’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'D66 heeft haar kroonjuweel uit het raam gegooid’

[KRO-NCRV] "Dat referendum was toch een van de kroonjuwelen van D66, nou die hebben ze nu zelf in de diepvries gezet of misschien wel uit het raam gegooid." Aldus VVD-coryfee Hans Wiegel vandaag in Stand.nl.

Het bindend referendum lijkt een verloren zaak. Eerder was daar al een meerderheid voor in Tweede en Eerste Kamer. Maar bij een wijziging van de Grondwet moet zo’n initiatiefwet na de verkiezingen opnieuw door het parlement. En nu lijken zelfs de oorspronkelijke initiatiefnemers, D66, PvdA en GroenLinks, er hun handen van af te trekken.

Het zou alles te maken hebben met het Oekraïnereferendum en de Brexit. Veel burgers, vooral lager en middelbaar opgeleid, geven evenwel aan zo’n bindend referendum wel graag te willen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zo kunnen ze meer en directer invloed uitoefenen op het besluitvormingsproces, denken ze.

Nacht van Wiegel

Hans Wiegel vindt het goed dat het er niet van lijkt te komen. Hij heeft het referendum altijd al de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie gevonden. Dat bleek natuurlijk al tijdens die beroemde Nacht van Wiegel. In 1999, inmiddels alweer 18 jaar geleden, stond de politiek op zijn kop toen Wiegel als Eerste Kamerlid met zijn 'tegen' ervoor zorgde dat het bindend correctief referendum er niet kwam. "Uiteindelijk heeft D66 dus nu mijn lijn gevolgd."

Volgens Wiegel moet niet alles wat een deel van de bevolking wil door de regering en het parlement in wetten worden omgezet. "Het correctief wetgevend referendum ondergraaft de positie van de regering en het parlement."

Oud D66-Kamerlid Bors van der Ham is het hier niet mee eens. "Natuurlijk zijn we allereerst een parlementaire democratie", zegt hij in Stand.nl. Maar volgens hem zien we ook dat er compromissen worden gesloten wanneer een regering wordt gevormd en dat sommige partijen dan besluiten nemen die zo ver af staan van waar mensen op hebben gestemd. "Dat roept soms vervreemding op bij kiezers, dat die een correctie moeten kunnen aanbrengen."

Stand.nl

Op de stelling: Een bindend referendum zorgt niet voor betere besluitvorming is 1266 gestemd. 51% is het eens, 49% oneens

Bekijk hier de uitzending terug van Stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie