Achtergrond
NTRVPRO

Vies en zwaar werk: Deze podcast is niet goed voor je neus

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vies en zwaar werk: Deze podcast is niet goed voor je neus

Je zou het misschien niet denken, maar ook tegenwoordig verrichten tienduizenden mensen in Nederland werk waar maar weinigen jaloers op zullen zijn. Hoe voelt dat eigenlijk? Lopendebandwerk is een vierdelige podcast van Emmie Kollau over zwaar werk, dagen vol voldoening en je soms net een robot voelen.

Aflevering 1: Spinvis en Patrick - Lopendebandwerk

Muzikale ode

Documentairemaakster Emmie Kollau brengt samen met de beste muzikanten van Nederland een muzikale ode aan al die mensen die je overal in Nederland ziet, langs snelwegen of randen van dorpen en steden. Ze sjouwen en stapelen, pakken en verpakken, drukken eindeloos op knopjes en praten tegen computers. "Ik wilde een ode brengen aan de lopendebandmedewerker", vertelt Emmie Kollau. "Als maker laat ik graag mensen aan het woord, die je niet vaak in de media hoort. Het zijn mensen net zoals jij en ik."

Samen met Spinvis daalt Emmie Kollau af in het afval-sorteerbedrijf van Suez in de Rotterdamse havens. Daar werkt Patrick al jarenlang. Eerst als plastic-sorteerder en nu veegt hij helemaal beneden in de fabriek alles wat er van de lopende banden valt.

"Het is zeker geen zielig verhaal dat ik wil vertellen. Want Patrick is heel goed in zijn vak. Maar hij is net als vele anderen onzichtbaar en iemand waarvan het werk niet gewaardeerd wordt. Je hoort niets van die mensen, tenzij er nood aan de man komt zoals tijdens de coronacrisis."

Modern Times van Charlie Chaplin

De podcast is geïnspireerd op de stomme film Modern Times van Charlie Chaplin uit 1936. Daarin zien we Charlie Chaplin werkend aan de lopende band. Het tempo van de band is moordend en niet bij te houden voor hem. Zijn beweging wordt langzaam een dansje, zoals alleen Charlie Chaplin dat kan.

Een tragikomische strijd van mens tegen machine, zo omschrijft Emmie Kollau de film. "Ik zag de film op de basisschool en het maakte toen veel indruk op me. Het was een grappige film, maar je kreeg ook het gevoel dat het allemaal zo erg was om dat werk verrichten."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ZdvEGPt4s0Y" start="false"}

Spinvis

We duiken in het leven van mensen, die worden geleefd door machines, algoritmes en de klok. Het verhaal van Patrick wordt meeslepend verteld met op de achtergrond een prachtig geluidsdecor van Spinvis. Saillant detail: Spinvis deed zelf jarenlang lopendebandwerk.

"Muzikanten kijken en denken anders", vertelt Emmie Kollau over haar keuze voor deze nieuwe vorm van de podcast. "Ik was op zoek naar een nieuwe vorm en muziek bracht iets nieuws. Deze aflevering van de podcast is niet goed voor je neus, dat is zeker."

Spinvis - bron: Marc Driessen

Lopendebandwerk

De podcast Lopendebandwerk is gemaakt voor NPO Radio 1 en VPRO in coproductie met Aldus' producties en Stichting Autres Directions. Gemaakt door Emmie Kollau samen met Spinvis. Research: Catrien Spijkerman, mixage: Arno Peeters, eindredactie: Anton de Goede. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-Fonds.

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren in NPO Luister, via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie