Achtergrond
NTR

Annett Hoogvliet: 'Een toekomst in de DDR zag ik echt niet voor me'

foto: De Berlijnse Muurfoto: De Berlijnse Muur
  1. Nieuwschevron right
  2. Annett Hoogvliet: 'Een toekomst in de DDR zag ik echt niet voor me'

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ruim veertig jaar leefde men in de DDR onder een streng socialistisch regime. Alles werd geregeld door de staat, niemand zat zonder werk. Maar het gebrek aan vrijheid zorgde ervoor dat veel mensen vluchtten. Ook de Duitse Annett Hoogvliet, in Focus vertelt zij hoe ze slechts maanden voor de val haar leven waagde voor vrijheid.

Links: Annett Hoogvliet

Opgroeien in de DDR

Als kind had Annett nog niet precies door wat het socialisme betekende: "Als kind heb je in de DDR een goed leven, alles is voorbestemd en je hoeft weinig zelf na te denken." Haar ouders geloofden heilig in de DDR, haar moeder was zelfs zeer actief in de politiek. Ze groeide op in Schwerinn. "Ik had nog nooit een grens gezien, ik had er nooit bij stilgestaan dat er andere landen waren. Dat leerde ik ook niet op school. Je had de socialistische landen en de rest van de kaart was wit."

Toen ze zestien was, kon ze door haar werk als telefoniste naar Berlijn. Die kans greep ze direct aan. Daar werd de scheiding tussen Oost en West ineens zichtbaar voor Annett. Ze werd geconfronteerd met West-Duitsers die op de Muur zaten. Zij mochten wel naar het Oosten, waarom mocht zij niet naar het Westen? "Wetende dat als je een stap te ver gaat dat ze schieten."

Quote

Ik wilde iets bereiken in het leven, dat kon niet in de DDR

Annett Hoogvliet

Het leven in Berlijn zette Annett aan het denken. Ze wilde vrijheid en uitdaging. Ze vroeg zich af of ze ergens anders het leven kon leiden dat ze wilde. De overheid liet mensen geloven dat men in het Westen niet overleefde, dat je eindigde onder een brug. Annett wist zeker dat dat niet waar was.

In haar carrière als telefoniste had ze op haar achttiende al het mogelijke bereikt. Zonder uitdaging wilde ze niet doorgaan tot haar zestigste. Ze besloot met haar vriend te vluchten, niet wetende dat ze enkele maanden later de oversteek veilig had kunnen maken. "Waar waren ze met die glazen bol toen…"

De vlucht naar Oostenrijk

Annett trouwt in het geheim met haar vriend om onder het mom van een huwelijksreis naar Hongarije te gaan. Daar willen ze over de 'groene' grens naar Oostenrijk vluchten. De vlucht over de velden blijkt te zwaar en Annett en haar man moeten rechtsomkeert maken. "We hadden geen plan B en we hadden geen geld meer. Voor mijn gevoel was er geen oplossing meer." Gelukkig gebeurt er een klein wonder waardoor het stel uiteindelijk toch veilig het Westen kan bereiken.

Toch voelt ze zich nog steeds niet vrij. Ze heeft de DDR dan wel verlaten, maar ze dacht haar familie nooit meer te kunnen zien. Tot de val van de muur leeft Annett dagelijks in angst dat de Stasi haar komt halen. Pas bij de opening van de grens, voelt ze zich echt veilig en vrij.

Inmiddels woont Annett ruim 20 jaar in Nederland en heeft haar eigen fotostudio. "Dat was in Oost-Duitsland nooit mogelijk geweest, ik ben heel dankbaar dat ik dit beroep mag uitoefenen."

Focus

Hét wetenschaps- en geschiedenisprogramma van NPO Radio 1. Het hele verhaal van Annett Hoogvliet hoor je in Focus. Elke werknacht tussen 02.00 en 04.00. Geen nachtbraker? Luister hier de podcast Focus Wetenschap.

Ster advertentie
Ster advertentie