Achtergrond
BNNVARA

The Beatles bijna níet uit elkaar... maar toch wel

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. The Beatles bijna níet uit elkaar... maar toch wel

"Het is bijna zo alsof uit stukken zou blijken dat Balthasar Gerards er tóch niet op uit was om Willem van Oranje te vermoorden." Aan het woord is Beatles-kenner Stijn Fens. In De Nieuws BV reageren hij en een mede Beatle-o-loog Jan Cees ter Brugge op de vondst van een geluidsopname waarin John Lennon, Paul McCartney en George Harrison plannen maken voor een nieuw album, een opvolger voor Abbey Road.

Beatle-vorser Mark Lewisohn kwam op de proppen met een bandopname die gemaakt is op 8 september 1969, kort na de afronding van wat de geschiedenis is ingegaan als de laatste plaat van The Beatles: Abbey Road. Dat album verscheen deze maand 50 jaar geleden. (Let It Be lag pas een jaar later in de winkels, omdat de release om juridische redenen steeds werd uitgesteld. Maar die plaat was al veel eerder af.)

De opname die in Lewisohns bezit is werd gemaakt zodat Ringo Starr, die in het ziekenhuis lag, op de hoogte bleef van de gesprekken die de andere drie Beatles voerden over hun toekomst.

'Granny'-songs

Die toekomst zag er niet al te florissant uit. De Beatles ruzieden over hun management (waarin John, George en Ringo tegenover Paul stonden), maar ook over hun muziek. Paul zag het niet zitten om Johns afkicknummer 'Cold Turkey' op de plaat te zetten, de andere drie ergerden zich aan Pauls zogeheten "granny-songs" (bejaardenmuziek), commercieel succesvolle liedjes zoals 'Ob-La-Di,Ob-La-Da', en 'Maxwell's Silver Hammer', die volgens hen de toets der artistieke kritiek niet konden doorstaan. Juist daarom is het opmerkelijk dat er in september 1969 nog werd overlegd over een nieuwe plaat en een kerstsingle.

John stelt op de bandopname voor om ieder vier nummers te schrijven, dat wil zeggen Paul, George en hijzelf. Ringo mocht twee nummers bijdragen "als hij dat wil". Er ontstaat ook een hele discussie over de kwaliteit van de nummers die George schreef. Volgens McCartney was de kwaliteit tot nu toe slecht, Harrison weerspreekt dat en het gekrakeel houdt zo nog een tijdje aan.

Herschreven geschiedenis

Volgens Ter Brugge maakt deze opname duidelijk dat het einde van The Beatles anders is verlopen dan tot nu toe algemeen is aangenomen. Meestal krijgt John Lennon de zwarte piet, maar hier hoor je hoe hij zich constructief probeert op te stellen, en best bereid is nog een nieuw plaat op poten te zetten. En is het McCartney die -in zijn wiek geschoten vanwege de kritiek op zijn werk- niet verder wil.

Fens merkt op dat Lennon wel heel wispelturig was, en eigenlijk al vanaf 1966 wilde stoppen met The Beatles: "Je kunt dit ook zien als een poging van John om weer de macht te grijpen in The Beatles, die hij toch als zijn eigen band beschouwde." En daarmee wordt er een heel nieuw licht geworpen op de laatste maanden van een tijdperk. "Over die vergelijking met Balthasar Gerards hoef je niet schamper te doen, we horen een omkering van de rolverdeling die tot nu toe voor waar werd aangenomen. Vanaf nu gaan Jan Cees en ik anders door het leven."

De Beatlesgeschiedenis herschreven: The End niet het einde?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie