Achtergrond
KRO-NCRV

In 2024 wil de NASA terug naar de maan (dit keer om te blijven)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In 2024 wil de NASA terug naar de maan (dit keer om te blijven)

In de jaren '60 en '70 was er een prestigestrijd gaande tussen de Sovjet-Unie en de VS om de maan. Nu is China ook hard op weg de maan te veroveren, maar de NASA heeft plannen om terug te keren naar de maan. Voorgoed.

"De strijd om de maan van destijds had helemaal geen wetenschappelijk doel. Nu het geld en de technologie er is, is er veel meer mogelijk", zegt Rob van den Berg, directeur van Space Expo. Hij denkt dat het nu niet meer alleen om prestige gaat. "Er zijn veel delfstoffen aanwezig op de maan en het kan een springplank zijn voor lanceringen naar mars." Voor dat onderzoek is permanente bewoning nodig, Van den Berg verwacht dat de onderzoekers meerdere jaren achter elkaar op de basis zullen wonen.

Ook kan volgens Van den Berg onderzocht worden hoe de maan precies is ontstaan, dat is op dit moment nog onduidelijk. Hij denkt dat er weer een nieuwe strijd om de maan is begonnen. "De NASA moet nu wel vaart maken omdat China, Rusland of India haar anders voor kunnen zijn, daarom hebben ze plannen bekend gemaakt om in 2024 al een permanente basis op de maan te bouwen."

Europa

Europa blijft niet achter: ook de ESA heeft plannen voor een maanbasis. Het idee is dat die basis ter plekke wordt geprint door een heel grote meegenomen 3D-printer. "Nederland mag daar echt wel wat meer in investeren, België doet dat al twee keer zo veel."

"Het is goed om te zien dat Europa een eigen inbreng heeft, we moeten ons niet laten ondersneeuwen." De commerciële partijen willen alleen maar zo veel mogelijk geld verdienen door satellieten te lanceren zegt Van den Berg, maar hij is blij dat organisaties als ESA en NASA zich veel meer kunnen richten op wetenschappelijk onderzoek. "Ik ben heel blij met deze verschuiving."

Waarom was de lancering van Apollo 10 zo belangrijk, 50 jaar geleden?

Ster advertentie
Ster advertentie