Achtergrond
KRO-NCRV

Neelie Kroes: 'Stukje terugbetalen van wat je aan kosten hebt veroorzaakt, is niet gek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Neelie Kroes: 'Stukje terugbetalen van wat je aan kosten hebt veroorzaakt, is niet gek'

Oud-politicus Neelie Kroes denkt niet dat de stijging van de rente op studieschulden mensen er van weerhoudt om te gaan studeren. "We hebben het over twaalf euro per maand meer. Dat is vier biertjes." Volgens Kroes is deze stijging nodig om het stelsel houdbaar én eerlijk te houden. Kroes: "Een stukje terugbetalen van wat je aan kosten hebt veroorzaakt, is niet gek."

Quote

De molensteen hangt niet tijdens je studie om je nek

Neelie Kroes


Studentenorganisaties willen juist voorkomen dat de rente op studieschulden stijgt. De voorgenomen verhoging is al door de Tweede Kamer, maar stuit op steeds meer weerstand. Het gaat volgens de oud-Eurocommissaris niet over de toegankelijkheid van het onderwijs, omdat de lening pas terugbetaald hoeft te worden als de studie achter de kiezen is. "De molensteen hangt niet tijdens je studie om je nek, maar als je gaat werken", aldus Kroes.

Werkende jongeren

Mensen die jong gaan werken, betalen al heel vroeg belasting. Studenten doen dat niet, zegt Kroes. "Je investeert in jezelf. Uiteraard moet je verantwoord omgaan met schulden die je aangaat. En als je na je studie minimumloon verdient, hoef je de lening niet terug te betalen." Kroes ziet studeren als een unieke kans om te investeren in jezelf. "Door die investering heb je later een goede kans om een interessante baan te krijgen."

Argumenten dat het terug te betalen bedrag heel groot wordt, wijst ze van de hand. "Als je kijkt naar wat de échte kosten zijn van die studieplaats, dan is dit maar een fractie van wat er aan de student gevraagd wordt."

Ster advertentie
Ster advertentie