Achtergrond
EO

Het beste van Dit is de Dag: Religieuze Retoriek, stemplicht, vingerwijzen na aanslag

foto: Dit is de Dagfoto: Dit is de Dag
  1. Nieuwschevron right
  2. Het beste van Dit is de Dag: Religieuze Retoriek, stemplicht, vingerwijzen na aanslag

Op de redactie van Dit is de Dag wordt dagelijks keihard gewerkt om een opiniërend nieuwsprogramma neer te zetten. Redacteuren zijn constant bezig met de vragen: wat zijn de juiste onderwerpen, wie zijn de juiste gasten en kan de presentator ermee uit de voeten? Van sommige gesprekken is het zonde dat ze slechts één keer te horen zijn, en daarom lichten we de meest spraakmakende gesprekken van afgelopen week er nog even voor u uit.

Deze week bespreekt redacteur Guido van Dijk zijn favoriete gesprekken in Dit is de Dag.

#1 Religieuze Retoriek

"Wat mij betreft was dit hét gesprek van de week. Donderdag ging het op NPO Radio 1 de hele dag over de winst van Forum voor Democratie, alles was rond 'ons' tijdstip (18:30 - 19:00 uur) al helemaal plat geanalyseerd. Aan ons de taak om iets toe te voegen aan het gesprek van de dag op een journalistieke wijze - met de mensen waar het over gaat. En dat lukte, vond ik, goed in onze uitzending. We hebben ook het christelijke perspectief meegenomen, dus de religieuze retoriek: waarom stemmen zoveel christenen op FvD? Op zo'n moment kun je ook de omroep waar je voor werkt, de Evangelische Omroep, meenemen in de overweging voor welke invalshoek je kiest."

Luister hier naar de hele uitzending van Dit is de Dag op donderdag 21 maart:

{podcast audio="82540" caption="Dit is de Dag - uitzending van 21-03-2019" }

#2 Lekker meepraten

"Ouderen krijgen door de vergrijzing te veel macht bij de verkiezingen, vindt econoom en journalist Mathijs Bouman en daarom pleit hij voor een stemplicht vanaf 16 jaar. De verhouding is zoek in het huidige systeem. Kees van der Staaij en politicoloog André Krouwel zijn geen voorstanders. Het leuke aan zo'n debat vind ik dat iedereen er over mee kan praten: iedereen is tenslotte ooit 16 geweest..."

Luister hier naar de hele uitzending van Dit is de Dag op woensdag 20 maart:

{podcast audio="82393" caption="Dit is de Dag - uitzending van 20-03-2019" }

#3 Vingerwijzen

"Een goed gesprek over het vingerwijzen na een aanslag. Er wordt na elke aanslag eerst gekeken wie er schuldig is. Tom Mikkers had een verfrissende houding: hou eens op met vinger wijzen, en begin gewoon eens met te kijken naar jezelf."

{podcast audio="82283" caption="Dit is de Dag - uitzending van 19-03-2019" }

Luister elke werkdag van 18:30 tot 19:00 uur naar Dit is de Dag met Tijs van de Brink of Margje Fikse

Ster advertentie
Ster advertentie