Achtergrond
HUMANVPRO

Dotterdrama: Duizenden hartpatiënten behandeld met risicovolle oplosbare stent

foto: EPA/Jacek Turczykfoto: EPA/Jacek Turczyk
  1. Nieuwschevron right
  2. Dotterdrama: Duizenden hartpatiënten behandeld met risicovolle oplosbare stent

Het had de doorbraak bij het dotteren moeten worden: de oplosbare stent die zeven jaar geleden in gebruik werd genomen in de Nederlandse patiëntenzorg. Maar de stent is van de markt gehaald en er is onzekerheid bij patiënten die behandeld zijn met het nieuwe medische hulpmiddel.

Dotterdrama. Onzekerheid bij hartpatiënten over oplosbare stent

Artsen wisten dat de oplosbare stent een verhoogd risico op trombose en een hartinfarct kon hebben, maar desondanks werd de Absorb stent tussen 2012 en 2017 bij duizenden patiënten geplaatst in de kransslagader.

In 2017 werd de stent door de Amerikaanse fabrikant Abbott van de markt gehaald. De risico's waren echter al sinds 2014 bekend. Dat blijkt uit onderzoek van Argos en Follow the Money.

Quote

Het is zorgelijk dat registratie gebrekkig is. Dit raakt echt het hart van de gezondheidszorg.

Jan Klein

Uit een inventarisatie onder ziekenhuizen komt naar voren dat er tussen 2012 en 2017 in Nederlandse ziekenhuizen minimaal 3000 patiënten zijn behandeld met de oplosbare stent.

Problemen met de stent leidden tot 150 meldingen bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd, waarbij in een geval een patiënt overleed aan een hartinfarct.

AFP/Gerard Julien

Hart van de gezondheidszorg

Dat behandelde patiënten onvoldoende op de hoogte zijn gebracht van mogelijke bijwerkingen, is mede te wijten aan een gebrekkige registratie. Jan Klein, emeritus hoogleraar patiëntveiligheid: "Juist via registratie kunnen we ernstige delicten achterhalen en uitzoeken wat er mis is gegaan. Het is zorgelijk dat dit niet gebeurt. Dit raakt echt het hart van de gezondheidszorg".

Na aanleiding van de bevindingen van Argos en Follow the Money pleiten deskundigen voor een officieel onderzoek door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De Stichting Hartpatiënten stelt een steunpunt in.

Hoe dit alles kon gebeuren?

Luister naar Het Dotterdrama van Argos. Over de medische industrie, falend toezicht en hartpatiënten die het nakijken hebben.

Dotterdrama. Onzekerheid bij hartpatiënten over oplosbare stent

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie