Achtergrond
HUMANVPRO

'Het internationaal strafhof is afwezig bij grote conflicten'

foto: Oliver Bunic/AFPfoto: Oliver Bunic/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het internationaal strafhof is afwezig bij grote conflicten'

Internationaal aanklager Serge Brammertz, die eerder werkte voor het Joegoslavië Tribunaal, maakt zich zorgen over het gebrek aan succes bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Internationaal strafhof onder vuur

"Niemand in het bureau van de aanklager kan blij zijn met de vrijspraken die er de laatste maanden geweest zijn", zegt hij in een interview met Argos. "Ik ga ervan uit dat het bureau van de aanklagers zijn strategie moet en gaat aanpassen."

Jagen op oorlogsmisdadigers

De ervaren Brammertz boekte eerder successen toen hij Ratko Mladic en Radovan Karadzic voor de rechter bracht. Tegenwoordig jaagt hij voor het International residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) met een klein team nog steeds op voortvluchtige oorlogsmisdadigers.

Serge Brammertz (foto Elvis Barukcic/AFP)

"Het internationaal strafhof is afwezig bij de grote conflicten", zegt de aanklager over het ICC. Om er toch voor te zorgen dat in de toekomst verdachten worden vervolgd, bijvoorbeeld in brandhaarden als Syrië en Jemen, pleit hij voor ad hoc oplossingen. Bijvoorbeeld door speciale rechtbanken op te richten voor de betreffende gebieden, zoals eerder het Joegoslavië Tribunaal. "Het internationaal strafhof is niet de oplossing voor alles."

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie