Achtergrond
EO

'Kabinet moet hoge energieprijs compenseren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kabinet moet hoge energieprijs compenseren'

De gemiddelde energierekening gaat veel harder omhoog dan het kabinet eerst dacht. In 2019 zal een gemiddeld huishouden 330 euro meer moeten betalen. Moet die stijging gecompenseerd worden? In Dit is de Dag ging Tweede Kamerlid Bart Snels van GroenLinks in gesprek met hoogleraar regulering van Energiemarkten Machiel Mulder.

"Deze stijging van 330 euro zagen wij ook niet aankomen", vertelt Bart Snels. "Er bestaat een compensatieregeling voor huishoudens, maar daar bezuinigt dit kabinet op. En dat is gek als er nog geen klimaatbeleid gevoerd wordt." Volgens Snels zouden bedrijven meer moeten betalen, zodat de stijging bekostigd kan worden. "Nu is het zo dat burgers veel meer energiebelasting betalen dan bedrijven en dat moet anders. Bijvoorbeeld via een CO2-belasting."

Hoogleraar regulering van Energiemarkten Machiel Mulder ziet het anders. "GroenLinks is voor de energietransitie, maar die overgang leidt tot veel kosten. Zo moeten er nieuwe energiestromen aangelegd worden, zoals windmolens en nieuwe stroomdraden. Dat is duur."

Rekening bij de burger

Volgens Mulder moet de rekening daar nu eenmaal van betaald worden. "Dan kun je wel zeggen dat de bedrijven moeten betalen, maar de burgers gebruiken die stroom ook." En volgens de hoogleraar komt de rekening toch altijd weer bij de burger terecht. "De industrie berekent het door in de prijs." Tweede Kamerlid Bart Snel heeft die redenering nooit begrepen. "Bedrijven proberen de kosten te besparen, dus ze gaan juist nadenken over andere productieprocessen, zodat ze zuiniger omgaan met energie." Maar volgens Mulder zou dat bewustzijn over energiegebruik ook voor burgers moeten gelden.

'Compenseer de energierekening van burgers'

Ster advertentie
Ster advertentie