Achtergrond
EO

DSM-topman Feike Sijbesma wint debatprijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DSM-topman Feike Sijbesma wint debatprijs

Feike Sijbesma, CEO van chemiebedrijf DSM, wint de eerste 'Debatprijs van de Maand' van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag. Sijbesma krijgt de prijs voor zijn deelname aan het maatschappelijke debat omtrent de klimaatmaatregelen.

Door een genuanceerd standpunt in te nemen in het televisieprogramma Buitenhof eerder deze maand - en dat bovendien deed vanuit zijn belangrijke positie in het bedrijfsleven, won Sijbesma deze prijs. De andere genomineerden waren SGP-leider Kees van der Staaij en Madeleine van Toorenburg van het CDA.

CO2-heffing

Het gebeurt niet vaak dat CEO's van grote bedrijven zich uitspreken in het maatschappelijke debat, constateert directeur van het Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken. "Het bedrijfsleven hoort deel te nemen aan het debat, en dit was eindelijk iemand die er zat en heel genuanceerd en helder zijn standpunt uitlegde," aldus Van Grieken.

"Een deel van de afgunst richting het bedrijfsleven, zit hem erin dat we ze niet zien - dat ze niet meedoen. Onbekend maakt onbemind." Van Grieken hoopt dat meer bedrijven zich zullen mengen in het maatschappelijk debat.

Met zijn standpunt over CO2-heffing en hoe die voor bedrijven gehanteerd zou moeten worden, neemt Sijbesma bovendien afstand van een grote partij als VNO-NCW, dat vreest dat grote bedrijven Nederland zullen verlaten bij de invoering van een heffing op CO2-uitstoot. Sijbesma is daar niet zo bang voor. "Hij is iemand die durft in te gaan tegen VNO-NCW", zegt commentator Arend Jan Boekestijn.

Nashville

Een opmerkelijke genomineerde is SGP-voorman Kees van der Staaij, naar aanleiding van zijn rol in het debat rondom de omstreden Nashville-verklaring. Van Grieken: "Hij vertegenwoordigt een standpunt dat door een heel klein deel van de Nederlandse bevolking wordt gedeeld - en dat de rest van de Nederlandse bevolking een verwerpelijk standpunt vindt."

Van der Staaij verdient volgens het juryoordeel lof om zijn houding ten opzichte van tegenstanders van zijn standpunt. "Van der Staaij is in programma's als Dit is de Dag en Jinek komen opdraven om het uit te leggen, in een sfeer waar hij - terecht - stevig werd aangepakt. Maar wat ook bijzonder is aan Van der Staaij, is dat hij in dat debat heel geïnteresseerd is om te horen wat anderen ervan vinden."

Van der Staaij reageerde in de uitzending op zijn nominatie: "Ik vind het belangrijk dat het gesprek niet stopt - en eerlijk gezegd kom je met een goed gesprek soms verder dan met een stevig debat". Van der Staaij kwam niet terug op zijn handtekening onder de Nashville-verklaring, maar bleef uitleggen waar hij en zijn partij voor staan.

"Gebeurd is gebeurd. Dan moet je er ook staan om zo goed mogelijk toe te lichten waarom je de strekking van die verklaring onderschreef". De SGP-leider is nog steeds aan het koffiedrinken met tegenstanders van zijn standpunt, maar met Claudia de Breij met wie hij een open briefwisseling had, heeft hij geen direct contact meer gehad.

Kinderpardon

Als het gaat om impact, was het kinderpardon het belangrijkste onderwerp van debat deze maand. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg - en woordvoerder op dit dossier - was de eerste die bekend maakte dat het CDA een ander standpunt innam. Dat veranderde de hele situatie en leidde uiteindelijk tot nieuw beleid.

Daarnaast debatteerde Van Toorenburg sterk, zegt Van Grieken over haar optreden in het Tweede Kamerdebat. "Door een aantal partijen, waaronder de PVV en Denk, werd ze met tromgeroffel naar de keel gevlogen, maar dat wist ze iedere keer knap naar de inhoud terug te brengen."

"Natuurlijk moesten we iets forceren, maar uiteindelijk konden we een betere oplossing voor het geheel vinden, zo reageert Van Toorenburg in de uitzending. "Ik wist dat ik een pittige bumpy road opging, maar ik vond dat dit echt moest gebeuren en ik dacht: 'ik kan alleen maar kijken wat de argumenten van anderen zijn en hoe we elkaar kunnen vinden'. En dat heb ik gedaan." In tegenstelling tot wat in reconstructies geschreven stond - namelijk dat fractievoorzitter Sybrand Buma eerst om was - geeft Van Toorenburg in Dit is de Dag toe dat zij over het onderwerp in de fractie begonnen is.

Feike Sijbesma wint Debatprijs van de Maand

Debatprijs bij Dit is de Dag

Vanaf dit jaar wordt in Dit is de Dag iedere laatste donderdag van de maand in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Ster advertentie
Ster advertentie