Achtergrond
EO

Is het erg als je kind veel games speelt, of niet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het erg als je kind veel games speelt, of niet?

Is het erg als je kind veel gamet, of niet? Michiel Smit, in zijn tienerjaren zelf gameverslaafd, ziet risico's. Mirjam Baars, docent en onderzoeker, ziet ook positieve kanten aan gamen.

Smit besteedde tussen zijn twaalfde en negentiende veertig uur per week aan gamen. Voor andere mensen en activiteiten had hij nauwelijks tijd meer. "Je geest wordt overgenomen", beschrijft hij. "Ik heb moeten leren om weer interesse te hebben in vrouwen, om intiem te zijn met vrienden. Daar groei je van weg door die games." Smit schreef het boek 'Gameboy' om andere jongens te waarschuwen.

Kleine groep

Baars erkent dat er uitwassen zijn, maar denkt dat het om een kleine groep gaat. Ze vindt dat ouders te bezorgd zijn over de effecten van gaming bij hun kinderen. "Veel ouders gaan er verkrampt mee om en zien niet meer dat het een gezonde vorm van ontspanning is. Ik ben gepromoveerd op talentontwikkeling. Mijn zoon doet het spel Fortnite, mijn dochter kijkt Netflix. Dat eerste is een stuk productiever."

Volgens Baars leren jongeren ook vaardigheden die behulpzaam zijn in het moderne leven. '"Mijn zoon denkt strategieën uit, hij en zijn vrienden helpen elkaar om te winnen. Je krijgt zelfvertrouwen omdat je iets goed kan." Smit hecht daar minder waarde aan: "Je doet skills op, maar in context van de game. Het is simplistisch, je doelen zijn steeds hetzelfde en je doet heel specialistische vaardigheden op die niet te maken hebben met het echte leven."

Ster advertentie
Ster advertentie