Achtergrond
BNNVARA

Achter de schermen bij Bol.com: 'Het echte schandaal zit hem in de leefomstandigheden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achter de schermen bij Bol.com: 'Het echte schandaal zit hem in de leefomstandigheden'

In Nederland hebben we vorig jaar ruim 26,3 miljard euro besteed aan online shoppen en ook tijdens de feestdagen hebben veel mensen gebruik gemaakt van webshops om cadeaus in te slaan. Voordat deze pakketten worden thuisbezorgd worden ze verwerkt in één van de grote magazijnen - van bijvoorbeeld - Bol.com. Journalist Jeroen van Bergeijk ging vijf weken aan de slag bij Bol.com om te onderzoeken hoe het er daar aantoe gaat en vertelde erover in De Nieuws BV.

Quote

Er wordt in mijn ogen misbruik van die regeling gemaakt

Jeroen van Bergeijk

De belofte is: voor 23.59 besteld, morgen in huis, maar wie zorgt ervoor dat je pakketje op tijd bij je thuis wordt bezorgd en hoe gaat het eraan toe in deze enorme magazijnen waar soms wel tweeduizend mensen aan het werk zijn? Met die fascinatie begon Bergeijk aan dit project. Hij begon bij de afdeling retour waar per dag 10.000 pakketjes binnenkomen.

Bergeijk: "Een van de dingen waar ik mij over verbaasde is dat mensen Bol.com als gratis verhuurbedrijf gebruiken en gebruikte spullen terug brengen. Stofzuigers met volle zakken, schuurmachines, gourmetstellen en zelfs een bladblazer waar de bladeren nog uit dwarrelde. Er wordt in mijn ogen misbruik van die regeling gemaakt."

Quote

Op de afdeling orderpicken gaat het er een stuk minder gemoedelijk aan toe

Jeroen van Bergeijk

Veel arbeidsmigranten

In 2017 werkte Alan Selby van de Britse krant The Mirror vijf weken lang in het het magazijn van Amazon en daar kwamen schrikbarende verhalen uit. Werknemers die niet naar de WC durfden en zelfs mensen die in slaap vielen door de lange werkdagen en onmogelijke targets.

Bergeijk: "Wat mij opviel is dat bij de retourafdeling vooral Nederlanders werken, maar bij het orderpicken - de afdeling waar bestellingen uit het magazijn worden gehaald - gaat het er wel een stuk minder gemoedelijk aan toe. 95% procent van de werknemers zijn arbeidsmigranten uit Spanje en Polen. Je moet drie items per minuut uit de schappen halen en er hangen lijsten met de scores, zodat iedereen ziet hoe hard je werkt."

Leeftomstandigheden

Volgens Bergeijk zit het échte schandaal niet persé in de arbeidsomstandigheden, maar juist in de leefomstandigheden van de arbeidsmigranten: "Zij zitten met zijn allen op een vakantiepark met zijn vieren in een stacaravan. Daar betaal je 100 euro per week voor, dus dat is 1600 euro per stacaravan, maar er is geen andere plek om te wonen. Er is een enorme schaarste aan bedden voor arbeidsmigranten."

Meer over de ervaringen van Jeroen van Bergeijk lees je in zijn artikel in De Volkskrant.

Achter de schermen bij bol in het magazijn

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie