Achtergrond
VPRO

Podcast Tijdgeest #2: Waarom biologen vroeger apen en mensen wilden kruisen

foto: OVTfoto: OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Tijdgeest #2: Waarom biologen vroeger apen en mensen wilden kruisen

1907. De Nederlander Bernelot Moens verkondigt dat hij Darwins evolutietheorie wil bewijzen, middels de ‘kunstmatige bevruchting van de geslachtsrijpe wijfjes der anthropomorfe apen met sperma van mensen.’ Oftewel: het bezwangeren van een aap met mensensperma. Een plan dat tot grote ophef leidt in een nog diepreligieus Nederland, maar veel steun krijgt van ’s werelds topwetenschappers.

In aflevering 2 van Tijdgeest onderzoekt Julie Blussé hoe ver Moens kon komen met zijn plan om een kruising tussen aap en mens tot stand te brengen. Heel ver, zo blijkt, in een tijd dat alles geoorloofd was in de naam van de wetenschap. Onder andere Ernst Haeckel, een wereldberoemd bioloog wiens tekeningen tegenwoordig menig hipstercafé sieren, moedigde Moens aan in zijn plannen en voorzag hem terloops van racistisch advies.

Met hoogleraar Nederlandse geschiedenis en Moens-biograaf Piet de Rooy en hoogleraar evolutiebiologie Menno Schilthuizen.

Vreemde ideeën uit het verleden

Tijdgeest is een serie over merkwaardige misvattingen, choquerende plannen en verrassende overtuigingen uit het verleden. Julie Blussé probeert ideeën die ons nu vreemd voorkomen te verklaren door ze in hun tijdgeest te plaatsen. Vorig jaar verscheen seizoen 1 van Tijdgeest, dat op nummer 1 in de ranglijst van Apple Podcasts belandde en getipt werd door het NRC.

In het najaar van 2018 wordt het tweede seizoen van zes afleveringen uitgezonden, wekelijks in geschiedenisprogramma OVT en als podcast. Iedere aflevering vormt een op zich zelf staande radiodocumentaire van zo’n 15 tot 30 minuten.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast via iTunes of Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie