Achtergrond
EO

Drie redenen waarom Tygo geen GHB neemt

foto: Sander Koning, ANPfoto: Sander Koning, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie redenen waarom Tygo geen GHB neemt

Tygo Gernandt is geschrokken van de effecten van GHB. Voor de EO maakte hij over deze drug een vierdelige tv-serie die vanaf maandag te zien op NPO3. Gernandt nam op zijn twintigste eens GHB, maar moet daar niet meer aan denken nu hij de heftige gevolgen van het spul heeft gezien bij diverse jonge gebruikers.

Gernandt interviewde jongeren in Brabant die maar moeilijk van de drug af kunnen komen. "GHB is een heel naar stofje. Het bestaat uit velgenreiniger, gedemineraliseerd water en gootsteenontstopper. Ik had niet verwacht dat het gebruik ervan op sommige plekken zo geworteld is in de gemeenschap en de gevolgen zo heftig zijn."

De 44-jarige acteur zag bij de gebruikers die hij sprak veel pijn en verdriet. "Ze hebben geen uitzicht. Het gaat echt heel ver. We hebben ook dingen meegemaakt die we niet kunnen uitzenden, ik krijg er nog kippenvel van als ik eraan denk."

Drie redenen

Gernandt raadt gebruik van GHB echt af en noemt drie redenen:

1. een GHB-gebruiker loopt een groot risico om verslaafd te raken: "Het is eigenlijk geen partydrug. Je kunt binnen drie keer verslaafd zijn voor de rest van je leven."

2. de verslaving beheerst je leven compleet: "Als je de GHB niet krijgt, krijg je een soort spasme en ga je rare dingen doen."

3. het risico op terugval is enorm: "Veel jongeren proberen af te kicken, maar 70 procent belandt weer in gebruik."

Tygo Gernandt duikt in de GHB

Ster advertentie
Ster advertentie