Achtergrond
BNNVARA

Gert-Jan Segers: 'Dit is groter dan een meningsverschil over de huidskleur van Piet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gert-Jan Segers: 'Dit is groter dan een meningsverschil over de huidskleur van Piet'

De maat is vol voor ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Na de gebeurtenissen van afgelopen weekend besloot hij vandaag kleur te bekennen in de Zwartepietendiscussie. Op zijn Facebookpagina legt hij waarom hij de Roetveegpiet ziet als de Piet van de polder. In De Nieuws BV praat hij met Willemijn over de achtergrond van zijn stellingname.

De druppel die de emmer deed overlopen

Voor Segers was afgelopen weekend de druppel die de emmer deed overlopen. "Maar het had een lange aanloop. Ik hoorde al eerder van mensen met een donkere huidskleur dat zij echt pijn hadden. Recenter een partijgenoot die dat soort gevoelens bij de intocht heeft. Dat schuurt. Het moet voor iedereen leuk zijn", aldus Segers. "Als je jezelf daar bewust van hebt, dan ligt daar een verantwoordelijkheid voor je. Dan moet je handelen."

Discussie groter dan de kleur van Piet

Segers snapt die gevoelens, maar heeft ook begrip voor de gevoelens aan de andere kant. "Dat mensen het gevoel hebben dat ze weggezet worden als racist terwijl ze dat niet zijn. Dat mensen het idee hebben dat de cultuur van hen wordt afgenomen. Aan beide kanten is er het gevoel dat er iets op het spel staat."

Quote

Het gaat echt om de ruimte om jezelf te zijn.

Gert Jan Segers

Hij voelt tegelijkertijd ook aan dat deze discussie groter is dan een meningsverschil over de kleur van Piet. "Het gaat echt om de ruimte om jezelf te zijn." De ChristenUnie voorman voelt dan ook de dreiging van een cultuurstrijd: "Zij of wij. Één van beiden gaat winnen. En, als ik verlies is alles verloren en als ik win, kan ik als het ware blijven leven."

In het midden uitkomen

Segers hoopt dat Nederland echter de poldergeest ook op dit thema kan vinden: "Hier zijn politici erop getraind, om ook bij hele grote verschillen toch in het midden uit te komen." Volgens Segers kan dat uiteindelijk alleen maar leiden tot roetveegpieten.

Segers: "Het is nu of zwart, of wit. Maar het mooie van de polder is: het ís nooit zwart-wit. We kunnen in het midden uitkomen." Dat betekent ook dat er afscheid genomen moet worden genomen van Zwarte Piet. "Ja. Als je weet dat dit mensen zo pijn doet (...) zou ik zeggen, dan is dít het moment om dáár afstand van te nemen." Segers wijst erop dat Zwarte Piet sowieso door de jaren heen aan verandering onderhevig is. "Mijn oproep is: het is een heel klein stapje, en het is een feest voor allemaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Management by speech

Segers is niet van mening dat de politiek in Den Haag iets moet veranderen. Hij noemt het management by speech. Toch vindt Segers het belangrijk dat politici zich hierover uitspreken. "Ik denk dat het soms wel nodig is om een heel klein beetje moreel leiderschap te tonen", aldus de ChristenUnie fractievoorzitter.

Over het plan van Klaas Dijkhof - geen demonstraties meer bij de intocht - is hij kritisch."Dat vind ik geen goed plan. Je hebt het recht op demonstreren. Dat moet op een fatsoenlijke, vreedzame manier. Dus je moet daarop overleggen. Maar als je niet het kinderfeest verstoort, heb je recht op demonstraties. Dat grondwettelijke recht wil ik niet inperken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik hoop dat veel mensen luisteren'

De grote vraag blijft: wat nu? "Ik hoop dat veel mensen luisteren", aldus Segers. "En ik hoop dat daar veel mensen van sinterklaascomités bijzitten die volgend jaar de intocht organiseren en die denken, we maken er een feest van voor iedereen". Ook gesprekken tussen vóór en tegenstanders van Piet moedigt Segers aan: "Ook dat is de kracht van het poldermodel. Het helpt altijd om te praten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie