Achtergrond
EONOS

Jennifer Hoffman: 6 tips voor duurzame kleding

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Jennifer Hoffman: 6 tips voor duurzame kleding

Een bomvolle kledingkast is bij de meeste Nederlanders eerder regel dan uitzondering. In het nieuwe televisieprogrammaGenaaidgeeft actrice en presentatrice Jennifer Hoffman vijf jonge modefanaten de kans om een eigen kledinglijn te ontwikkelen. Om de impact van de kledingindustrie beter te begrijpen draaien de deelnemers een tijdje mee met de slecht betaalde arbeiders in Myanmar.

Met het nieuwe programma hoopt Hoffman consumenten bewust te maken van het feit dat er van alles mis is in de productieketen van onze kleding. Voor wie door alle duurzaamheidslabeltjes het bos niet meer ziet heeft zij alvast zes praktische tips:

1. Ga naar de kleermaker

Kledingstukken kunnen flink uit de mode raken als zij lange tijd in de kast hangen. Een kleermaker kan uitkomst bieden. "Pas heb ik de mouwen van een jurkje af laten halen en de taille iets laten innemen. Het resultaat was fantastisch." Veel hoeft het niet te kosten. "Voor 30 euro was ik klaar."

2. Halveer de inhoud van je kledingkast

Ga de uitdaging aan en zeg de helft van al je kleding vaarwel. "Je kunt dit weggeven aan vrienden of doneren aan een goed doel." De vrijgekomen ruimte is geen excuus om je slag te slaan bij een volgend bezoek aan het winkelcentrum. "Voor elk item wat je koopt, moet je een kledingstuk weg doen."

3. Koop eens tweedehands

De hippe vintagewinkels en markten vol gebruikte kleding zijn niet meer weg te denken uit stadscentra. Deze outfits zijn vaak goed betaalbaar en er is nog een voordeel: "Voor kleding die al is geproduceerd hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden."

4. Duur is duurzamer

In de wereld van defast fashiondraait alles om de laatste modetrends voor de laagst mogelijke prijs. Dit nodigt uit om veel te kopen en veel weg te gooien. "Als je iets duurs koopt van een hoge kwaliteit ben je er zuiniger op en gooi je het minder snel weg." Bij het kopen van een duur kledingstuk heb je overigens niet de garantie dat het op een duurzame manier is geproduceerd. "Je weet dat niet zeker, maar bij een shirtje van vijf euro weet je in élk geval zeker dat het mis is."

5. Organiseer een ruilfeestje

Een goede fles witte wijn, een groepje vriendinnen en een paar zakken meegebrachte kleding. Meer dan dat heb je niet nodig voor een ruilfeestje voor kleding. En deze tip is niet alleen bedoeld voor vrouwen. "Ook mannen kunnen kleding weggeven aan vrienden als zij iets niet meer dragen."

6. Vraag het aan de winkel

Het is misschien even lastig maar vraag eens aan het winkelpersoneel waar je nieuwe jeans vandaan komt en hoe die is geproduceerd. "Ik krijg altijd hele vriendelijke reacties als ik ernaar vraag. En als dat in elke winkel drie keer per week iemand vraagt naar de productieomstandigheden komt dat vroeg of laat bij iemand op zijn bureau terecht. Als de consument het wil, zullen ze er iets mee moeten."

De eerste aflevering van 'Genaaid'is woensdag 14 november om 20.30 uur te zien op NPO3.

Jennifer Hoffman over tv-programma Genaaid

Ster advertentie
Ster advertentie