Achtergrond
EO

Naast de literatuurlijst straks ook een filmlijst voor scholieren

foto: E.T. the Extra-Terrestrialfoto: E.T. the Extra-Terrestrial
  1. Nieuwschevron right
  2. Naast de literatuurlijst straks ook een filmlijst voor scholieren

Boeken lezen voor school, dat kennen we - maar op het gebied van films valt nog een wereld te winnen. Wordt het niet tijd voor een kijklijst in het Nederlandse onderwijs? Een rijtje films die je als kind gezien moét hebben.

Floor van Spaendonck, directeur van van Cinekid, pleit voor zo’n lijst. Films zijn inmiddels net zo belangrijk als boeken, zegt Van Spaendonck. Kinderen zien ontzettend veel beeldmateriaal, maar het mediaonderwijs loopt nog achter, zegt Van Spaendonck bij Dit is de Dag.

'Cruciaal onderdeel digitale geletterdheid'

"Kinderen worden met zóveel media omgeven, dat het steeds urgenter is om goed mediaonderwijs op te zetten. En de film is een cruciaal onderdeel in de digitale geletterdheid." Er is voldoende materiaal voor filmeducatie in Nederland, maar mensen – en dus ook docenten zijn er niet bekend mee, aldus Van Spaendonck. Een filmlijst zou docenten en leerlingen een handje kunnen helpen.

Betutteling

Niet iedereen ziet zo'n verplichte lijst zitten. Filmkenner Ab Zagt vindt het maar betutteling. "Kinderen van tegenwoordig zijn veel verder dan toen ik jong was. Die ontdekken het zelf wel, via internet of via Netflix," zegt hij. "Als je er te diep op ingaat, kan er ook een soort weerzin tegen film ontstaan."

Quote

Een lijstje is niet genoeg

Floortje Smit

Floortje Smit, filmrecensent, ziet er meer brood in. "Maar een lijst is niet genoeg," aldus Smit. "Het is belangrijk om aan de hand van zo’n lijst over beeldvorming, rolmodellen en filosofie te praten – en film leent zich daar fantastisch voor. Een boek lees je alleen, maar een film zou je juist mooi met de hele klas kunnen zien en bespreken."

Belasting voor lesprogramma

Commentator Elma Drayer vindt het idee van Van Spaendonck sympathiek: "Het is geweldig als je op school de hoogtepunten uit de cultuur krijgt – daar hoort literatuur bij, maar ook de cinema." SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, vreest voor een extra belasting voor het lesprogramma.

Van Spaendonck heeft begrip voor de druk op scholen, maar ziet – bijvoorbeeld bij trainingen die Cinekid aanbiedt – dat leraren moeite hebben met de omgang met media. "De kijklijst helpt het mediabeeld van kinderen- en de omgang van kinderen met media te versterken," aldus Van Spaendonck. "Ik wil absoluut niet andere cultuurvormen wegdrukken. Het kan én én."

Introduceer ook een filmlijst op school!

Ster advertentie
Ster advertentie