Achtergrond
EO

Hoogleraar: 'Zomertijd ongezonder dan wintertijd'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar: 'Zomertijd ongezonder dan wintertijd'

Het Europees parlement heeft besloten dat er een eind moet komen aan het wisselen tussen de zomer- en de wintertijd. Binnenkort is het gedaan met het uurtje vooruit in de zomer en achteruit in de winter. Er wordt nog volop getwijfeld waar de lidstaten voor moeten kiezen. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid, Bert van der Horst, kiest zonder twijfel voor de wintertijd. Onze biologische klok heeft volgens hem een omlooptijd van niet vierentwintig, maar vijfentwintig uur. Die wordt gelijkgezet door het licht. “We zien dat in de zomer onze klok niet helemaal mee schuift met de licht-donkercyclus.”

'Nederland zou alleen nog de wintertijd moeten hanteren'

Voor CDA-europarlementariër AnneSchreijer Pierik is vooral het bioritme van de mens belangrijk. “We moeten goed gaan kijken wat landen om ons heen gaan doen. Duitsland, Polen, Zweden, Finland gaan allemaal naar de zomertijd toe. De commissie had dit eigenlijk beter moeten uitzoeken en dit niet zomaar over de heg moeten gooien bij de lidstaten. Dan wordt het chaos.”

Als we voor de zomertijd kiezen staat de zon pas om half twee in de middag op haar hoogste stand. Van der Horst: “Dat betekent dat we uit onze biologische klok leven. Het is ongezonder en een risicofactor voor aandoeningen.”

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie