Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom stakingen zelden slagen: 'Overheid is een lastige tegenstander'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom stakingen zelden slagen: 'Overheid is een lastige tegenstander'

Politieagenten legden eerder dit jaar massaal hun werk tijdelijk neer. Of staken bij de overheid echt vaak zin heeft, betwijfelt stakingsexpert Sjaak van der Velden. "Een bedrijf kun je makkelijker onder druk zetten", zegt hij in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Uit onvrede over de gang van zaken richtte brigadier Dennis Spaanstra onlangs politievakbond MV2 op. Daarmee staat de teller inmiddels op vijf politievakbonden. Of de afsplitsing een groot succes gaat worden is volgens stakingsexpert Sjaak van der Velden een kwestie van afwachten.

Dat de Facebookpagina van de nieuwbakken vakbond intussen wel bijna vijfhonderd leden telt, zegt hem weinig. "Je klikt en je bent lid. Dat is zo makkelijk. Het kost geen geld." Of die leden daadwerkelijk werkzaam zijn bij de politie is volgens hem maar de vraag.

Onder druk zetten

De stakingen die politieagenten, leraren en verpleegkundigen op touw zetten, hebben niet altijd het gehoopte effect. In het verleden zag Van der Velden het vaak mislukken. Hoe dat komt? "De overheid is altijd een lastige tegenstander", weet de stakingsexpert. Juist omdat ze niet afhankelijk zijn van zoveel mogelijk geld verdienen. "Ze krijgen hun centen toch wel binnen via belastingen." Al zouden werknemers drie weken lang staken, het is niet het einde. Voor bedrijven ligt dit anders. "Die kun je hierdoor makkelijker onder druk zetten."

Ster advertentie
Ster advertentie