Achtergrond
KRO-NCRV

Onno Hoes: 'We moeten meer aandacht besteden aan kwetsbaarheid van burgemeesters'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onno Hoes: 'We moeten meer aandacht besteden aan kwetsbaarheid van burgemeesters'

In Nederland moeten we meer aandacht besteden aan de kwetsbaarheid van burgemeesters. Dat zegt Onno Hoes, waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Als burgemeester ben je zichtbaar en verkeer je volgens Hoes in een kwetsbare positie.

Hoes reageert op de bedreigingen aan het adres van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Voor het stadhuis in Haarlem stonden deze week zwaarbewapende agenten.

Te rooskleurig beeld

Soms denken mensen nog te romantisch over het werk van een burgemeester, is de ervaring van Hoes. "De burgemeester uit Swiebertje kennen we allemaal", zegt hij. Maar intussen is het werk van een burgemeester flink veranderd. "In veel kleine gemeenten staat de veiligheid onder spanning. Zeker omdat de criminaliteit en vooral de ondermijnende criminaliteit de afgelopen jaren een groot probleem is geworden."

Quote

Er bestaat nog steeds een behoorlijk romantisch beeld over wat een burgemeester doet

Onno Hoes

Rondlopen als normaal mens

Desondanks staan burgemeesters niet altijd te trappelen om extra bescherming. "Ze willen rondlopen als een normaal mens”, weet Hoes. Hij wijst erop dat premier Rutte ook gewoon op straat rondloopt zonder een politieagent in zijn kielzog. “Waarom moet dat bij een burgemeester dan wel?”, vragen zijn collega’s zich volgens Hoes vaak af.

Toch denkt de waarnemend burgemeester dat bescherming belangrijk kan zijn. In zijn verleden als burgervader van Maastricht is hij nooit zelf bedreigd geweest, maar verhalen over bedreigingen aan het adres van collega-burgemeesters kent Hoes wel.

"Het Openbaar Ministerie vertelt nooit waarom je bedreigd wordt. Of waarom opeens een container met politie voor de deur staat." De rest van je leven blijf je in het ongewisse over wat aan de hand was, vertelt Hoes. "Je moet er maar op vertrouwen dat het Openbaar Ministerie de juiste beslissingen voor je neemt."

Ster advertentie
Ster advertentie