Achtergrond
KRO-NCRV

Dit is waarom de politiek nog steeds een mannenbolwerk is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom de politiek nog steeds een mannenbolwerk is

Mannen in pakken die bij de interruptiemicrofoon hun zegje doen. In de Tweede Kamer zitten slechts 49 vrouwen. En een vrouwelijke premier laat nog altijd op zich wachten. "Vrouwen hebben geleerd geen behoefte aan macht te hebben", zegt Julia Wouters, voormalig politiek adviseur van Asscher, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

"

De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten", zei de overleden D66-coryfee Els Borst eens. Toch maken zij in de politiek nog vaak de dienst uit. Politicoloog en voormalig adviseur van Lodewijk Asscher, Julia Wouters, zocht voor haar onlangs verschenen boek De zijkant van de macht naar verklaringen.

Feministen

Dat er vandaag de dag zo teleurstellend weinig vrouwelijke politici zijn, wijt Wouters aan verschillende factoren. Voor veel feministen in de jaren zeventig en tachtig stond bij voorbaat vast dat ze de politiek in gingen. "Als feminist moest je de politiek in", zegt Wouters. "Als vrouwen hadden we een agenda en die moesten we daar bevechten." Politiek was hierdoor niet langer voorbehouden aan mannen. Maar deze opmars hield geen stand.

"Halverwege de jaren negentig ontstond het gevoel dat de strijd gestreden was en dat we er wel waren", zegt Wouters. Vrouwen studeerden af aan de universiteit en zouden vanzelf op het politieke toneel verschijnen, was de gedachte. "Het was gewoon een kwestie van tijd en achterover leunen", zegt de politicoloog. Een misvatting, zo bleek. "Door achterover te leunen is juist het tegenovergestelde gebeurd."

Alledaags seksisme

Voor de wet mogen vrouwen en mannen dan gelijk zijn, in de praktijk komen vrouwen genoeg barrières tegen, meent Wouters. Vrouwen in de rede vallen, mannen die uitleggen hoe het echt zit: het valt volgens Wouters onder alledaags seksisme. "Het is niet vrouwen wegzetten zoals je in de serie Mad Men ziet, maar het gaat om subtiel seksisme dat vrouwen aan den lijve ondervinden."

Quote

Een vrouw die openlijk toegeeft dat ze macht fascinerend vindt, is onaantrekkelijk

Julia Wouters

Macht

In de politiek draait het vaak om macht en daar schuurt het, meent Wouters. "Een vrouw die openlijk toegeeft dat ze macht fascinerend vindt, is onaantrekkelijk. Het past niet bij het stereotype beeld van een vrouw die sociaal, zorgzaam, vriendelijk, lief en zacht is." Macht is daarentegen hard en macho, vertelt Wouters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als gevolg moeten vrouwen volgens Wouters vaak koorddansen. Ze balanceren voorzichtig op een dun touwtje om niet te mannelijk of vrouwelijk te zijn. Toch zijn er lichtpuntjes te ontdekken. Wouters is vol lof over de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern die haar drie maanden oude baby meenam naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "Een premier die daar zit. Capabel, competent en die net een kind heeft gehad. Zij heeft zichzelf een breder touwtje toegeëigend."

Ster advertentie
Ster advertentie