Achtergrond
EO

Steeds vaker ‘kijken, kijken, niet kopen’ op de Wallen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds vaker ‘kijken, kijken, niet kopen’ op de Wallen

Prostituees op de Wallen moeten een basisinkomen van duizend euro per maand krijgen. Dat vindt voormalig sekswerker Metje Blaak. De inkomsten van de Amsterdamse prostituees lopen volgens Blaak flink terug door het toenemende toerisme op de Wallen, en daar moeten de sekswerkers voor gecompenseerd worden.


Er zijn steeds meer toeristen te vinden op de Wallen, maar die leveren niet meer klandizie op voor de dames van plezier. Blaak noemt ze van het type ‘kijken, kijken, niet kopen’. De toeristenmenigtes op de Wallen schrikken potentiele klanten zelfs af. Die durven niet naar binnen te gaan als er allemaal mensen voor de deur staan te kijken.

Blaak wil het basisinkomen financieren door iedere toerist die meegaat met een tour in het red light district een bijdrage te laten betalen. Ook zou de gemeente bij kunnen springen met de financiering. De prostituees trekken volgens Blaak immers veel toeristen naar Amsterdam, daar profiteert de hele stad van.

Kritiek
Diederik Boomsma van het CDA in Amsterdam is geen voorstander van het plan. Hij is bang dat een basisinkomen vrouwen aanzet de prostitutie in te gaan. Hij erkent wel dat de situatie op de Wallen uit de hand gelopen is. Het liefst ziet Boomsma de prostitutie helemaal verdwijnen uit de hoofdstad.

Basisinkomen voor prostituees



Ster advertentie
Ster advertentie