Achtergrond
KRO-NCRV

Drie tips om een beter debat te voeren (dan de Algemene Beschouwingen)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie tips om een beter debat te voeren (dan de Algemene Beschouwingen)

Debatexpert Lars Duursma van Debatrix volgde voor Spraakmakers de Algemene Politieke Beschouwingen en schrok nogal van het niveau. Het zat vol met persoonlijke aanvallen en verwijzingen naar privélevens. Wil jij beter kunnen debatteren dan onze politici? Hier wat tips!

1. Word niet te persoonlijk

Het viel Duursma op dat het debat vol persoonlijke aanvallen zat. Het debat begon direct al met een botsing tussen PVV-leider Wilders en DENK-leider Kuzu. Wilders noemde Kuzu onder andere "het vergif van de samenleving" en zei hij dat op moet rotten. Geen goede tactiek, vindt Duursma. "Je moet je ogen op de bal houden, niet op de spelers."

2. Leid de aandacht af

De VVD maakte volgens Duursma gebruik van de zogenoemde dead cat strategy. Deze is bedacht door Boris Johnson, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. "Als je een discussie hebt en iedereen praat over dingen waar ze boos van worden en jij vindt dat te negatief, moet je een spreekwoordelijke dode kat op tafel gooien", legt Duursma uit. "Vervolgens heeft iedereen het alleen nog maar over die dode kat."

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff deed dit met zijn omstreden wijkenplan. Hij kreeg alleen hier vragen over, waardoor de aandacht werd afgeleid van de dividendbelasting, het belangrijkere onderwerp. "Je zag dat Buma constant dát moest verdedigen," zegt Duursma.

3. Kies je punt zorgvuldig

Bij de Algemene Beschouwingen zie je dat er zoveel interrupties zijn, dat het bijna geen effect meer heeft. Debatteerders reageren direct op álles waar ze het mee oneens zijn. "Ik noem dat wel eens slaan op alles wat beweegt", zegt Duursma. Hij vindt dat je moet leren doseren. "Bedenk van te voren waar je op wilt reageren en waar niet op. Dan kun je hoofdzaken van bijzaken onderscheiden", zegt de debat-expert. Tijdens een vergadering kun je daarmee beter scoren.

Ster advertentie
Ster advertentie