Achtergrond
KRO-NCRV

#MeToo-beschuldiging dirigent Leusink: trial by media?

foto: Screenshot KRO-NCRV Brandpunt +foto: Screenshot KRO-NCRV Brandpunt +
  1. Nieuwschevron right
  2. #MeToo-beschuldiging dirigent Leusink: trial by media?

Een rel rondom Pieter Jan Leusink. De gevierde dirigent van The Bach Choir & Orchestra wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In Brandpunt+ deelden vier vrouwen anoniem hun verhaal. Is dit journalistiek verantwoord of wordt hij zonder proces aan de schandpaal genageld? "Voor een tik op de kont breng je niet zo’n verhaal", zegt maker Liesbeth Staats in het Mediaforum.

De uitzending van gisteravond stond volledig in het teken van zware aantijgingen aan het adres van Leusink. Verschillende vrouwen vertelden over ongewenste betastingen en de vraag om in zijn bijzijn te masturberen. In totaal spraken de makers de afgelopen maanden twintig musici. In een verklaring via zijn advocaat laat Leusink weten de aantijgingen te ontkennen.

Zwaar middel

De makers van Brandpunt+ twijfelden lang over de reportage. In de uitzending wordt de dirigent met naam en toenaam genoemd en komt hij duidelijk herkenbaar in beeld, waardoor de gevolgen voor Leusink groot kunnen zijn. "Televisie is een heel zwaar middel", erkent Staats. "We hebben die man niet geanonimiseerd. Daar moet je heel goed over nadenken."

Een steeds dikker dossier en de ernst van de aantijgingen gaven uiteindelijk de doorslag. "Daardoor groeide onze journalistieke verantwoordelijkheid", zegt Staats. "Daar is een misstand en die willen we aan de kaak te stellen. Voor een tik op de kont breng je niet zo'n verhaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trial by media

Televisiemaker Erik Noomen is minder te spreken over deze journalistieke keuze. De aantijgingen tegen Leusink ziet hij als trial by media, waarbij iemand publiekelijk ergens van wordt beschuldigd zonder zich goed te kunnen verdedigen. "Waarschijnlijk is het een ongelofelijke pervert en de dingen die hebben plaatsgevonden zijn heel onaangenaam. Maar daar staat tegenover dat deze man het beeld zou moeten doen kantelen en dat kan nu niet meer."

Staats: "De term trial by media suggereert een beetje alsof je de rechtsgang in de weg staat. Maar de rechter is diegene die erover moet oordelen." Te makkelijk gezegd, vindt Noomen. "Dan ga je er heel makkelijk aan voorbij dat de positie van deze man onmogelijk is geworden. Dat is het merkwaardige. De bewijslast ligt nu bij hem."

Ster advertentie
Ster advertentie