Achtergrond
AVROTROS

Jortcast #52: Waarom we vallen voor oosterse spiritualiteiten?

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #52: Waarom we vallen voor oosterse spiritualiteiten?

We leven in een 24-uurs economie, waarin we altijd bereikbaar zijn, altijd kunnen winkelen en altijd moeten presteren. In contrast daarmee signaleert dr Kelder ook de opmars van Oosterse spiritualiteit: yoga, meditatie en mindfulness winnen steeds meer terrein.

{podcast audio="57245" caption="Jortcast #52 Waarom we vallen voor oosterse spiritualiteit" }

Voor een antwoord op de vraag waarom we al deze zweverigheid nodig hebben, nodigt hij dr Stine Jensen uit. Zij is schrijfster en filosoof en bevestigt dat er iets mis is met onze maatschappij. "Als je in de krant leest dat we naar een tienerburnout gaan, dan is er toch wel iets mis met onze maatschappij. Dat is heel ernstig."

Is oosterse spiritualiteit daar het antwoord op? "Het kan zeker een antwoord zijn, maar het is vaak een combinatie van westers en oosters. Daarom werkt mindfulness ook zo goed: in acht sessies van twee uur leer je met meer aandacht en bewustzijn in het nu te leven", zegt Jensen. In Jortcast #52 legt ze oosterse spiritualiteit uit als "een methode tegen het westerse egoïsme, individualisme, consumentisme en materialisme."

Opgehoopte energie

"Er zijn minimaal 41 verschillende vormen van yoga", vervolgt Jensen. En het gaat dan lang niet altijd om het rekken, strekken en rustig ademen. "Kundalini is bijvoorbeeld een hele dynamische vorm van yoga, de yoga van het bewustzijn. Als je die beoefent word je vitaler." Bij kundalini-yoga horen veel bewegelijke oefeningen, zegt Jensen, die de discipline zelf ook beoefent en dus uit ervaring spreekt. "Het is de bedoeling dat de energie die we opslaan, doordat we de hele dag op een kantoorstoel zitten, vrijkomt en gaat stromen."

Wesley Sneijder

"Het is heel moeilijk om er iets aan te doen, aan die 24-uurseconomie", zegt Jensen. "Aan het consumentisme. Het gaat nu veel meer over een andere manier van denken. Hoe hangen de dingen met elkaar samen. Wat is het effect van mijn gedrag op iemand in Afrika, op het klimaat, op de plek van dieren in onze maatschappij."

"Het gaat om een stroming die veel breder gedragen wordt. Als je Wesley Sneijder de downward facing dog ziet doen, dan is er echt wel sprake van een brede acceptatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie