Achtergrond
EONOS

Dichter Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Genua is in shock’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dichter Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Genua is in shock’

In de Italiaanse havenstad Genua is een gedeelte van een enorme snelwegbrug ingestort en meters naar beneden gevallen. Er zijn zeker 35 doden, en reddingswerkers zijn met man en macht aan het zoeken naar overlevenden. Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer woont al tien jaar in Genua en vertelt in Langs de Lijn en Omstreken dat de stad in shock is.

"Het is het gesprek van de dag in Genua", volgens Pfeijffer die verknocht is aan de Italiaanse stad. Vanwege het hoogseizoen zijn er op het moment veel toeristen in de stad, maar zij wisten vanmorgen nog van niks. "Het was een vreemde situatie, want het leven ging op een bepaalde manier door, terwijl iedereen in het Italiaans over de brug sprak."

Complex rampgebied

De schrijver vindt het lastig om de impact te voorspellen. "De brug is heel belangrijk voor de stad, dus alleen al vanwege infrastructurele redenen zullen de inwoners het merken. Het is nu bijvoorbeeld al moeilijk de stad in en uit te komen", vertelt Pfeijffer. Zelf heeft hij de afgelopen jaren niks meegekregen van de discussie over de staat waarin de brug zou verkeren. "Maar helaas heeft Italië wel ervaring met achterstallig onderhoud."

Ilja Pfeijffer is niet bij de ingestorte brug gaan kijken, ook omdat het een complex rampgebied is. "Het voordeel is wel dat vanaf morgen de grote vakantieweek in Italië begint. De kans is daarom groot dat er niemand aan het werk was in de fabrieken en loodsen onder de brug, dus dat is misschien een geluk bij een ongeluk."

Dichter Ilja Leonard Pfeijffer: "Genua is in shock"

Ster advertentie
Ster advertentie