Achtergrond
BNNVARA

Hoe kan het dat Timothy Brown van hiv genas?

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het dat Timothy Brown van hiv genas?

Timothy Brown is de enige persoon ter wereld die is genezen van hiv. Hij is een medisch wonder en loopt deze dagen rond op de grote internationale Aids-conferentie AIDS2018 in Amsterdam. In de speciale uitzending van De Nieuws BV is hij te gast.

Timothy's verhaal biedt hoop voor alle mensen die met het hiv-virus geïnfecteerd zijn, wereldwijd zijn dat bijna 37 miljoen mensen. Maar ook weer niet, want eigenlijk begrijpen wetenschappers nog niet goed hoe het kan dat Timothy is genezen.

Raadsel

Timothy Brown had hiv en kreeg leukemie. Zijn arts heeft hem toen een stamceltransplantatie gegeven om de leukemie te bestrijden. Die stamceltransplantatie kreeg Timothy met speciale 'defecte' cellen. Dat zijn cellen waar het hiv-virus niet in kan doordringen. De leukemie kwam terug, maar het hiv-virus bleef weg. Pas na een tweede behandeling bleef ook de leukemie weg.

Quote

‘Hij is het levende bewijs dat je kan genezen van hiv’

Onderzoeker Anne Wensing

Anne Wensing is arts-microbioloog bij het UMC Utrecht en doet onderzoek naar manieren om mensen met hiv te genezen. Timothy is een voorbeeld en een inspiratie: "Hij is het levende bewijs dat je kan genezen van hiv", vertelt ze in De Nieuws BV. Maar Timothy is ook een raadsel: "Wat we niet goed begrijpen: waarom kwam de eerste keer de leukemie terug en het hiv-virus niet meer?"

Onderzoek op lijken

"Eigenlijk zou ik heel graag in Timothy's hersenen willen kijken." Dat kan uiteraard niet. En daarom doet Wensing een bijzonder onderzoek op mensen die net zijn overleden aan aids. Met speciale naalden halen ze heel voorzichtig materiaal uit het lichaam om het te analyseren: waar zit het virus verstopt?

Quote

'Ik wil niet de enige zijn die is genezen van hiv' .

Timothy Brown

Wensing beseft dat het een beetje luguber klinkt. Ze vertelde voor het eerst over haar onderzoek op Wereld Aids Dag in een zaal vol mensen met hiv. Tot haar grote verbazing werd er hard geapplaudisseerd: "Sindsdien krijg ik aanbiedingen van patiënten die zeggen: als ik dood ben, wil jij mijn lichaam dan hebben?" Timothy stelt zich ook levend ter beschikking aan de wetenschap, vertelt hij: "Ik wil niet de enige zijn die is genezen van hiv."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie