Achtergrond
KRO-NCRV

Deze mensen lijden het meest onder de aanhoudende droogte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mensen lijden het meest onder de aanhoudende droogte

In Stand.nl maakten we een rondje langs de droge velden in Nederland. Waar heeft men last van de droogte?

1. Watergebruik: Stap eens samen onder de douche

"Sproei de tuin na zonsondergang, stap een keer minder onder de douche. Ga bewust met water om."
Roeland Kimman van waterleidingbedrijf Vitens: bezint eer ge begint. Van de 150 liter drinkwater die we per persoon gebruiken is ruim vijftig bestemd voor douchen. Stap eens samen onder de douche!

Vitens levert een miljard liter water per dag, nu ligt dat 30 procent hoger. Ons water komt van 150 meter diepte uit de grond en die voorraad is groot. Probleem zijn vooral de spitsmomenten in de ochtend en avond. Als we allemaal tegelijk onze planten sproeien en het kinderbadje vullen dan wordt er zoveel water gebruikt dan er minder waterdruk geleverd kan worden. Het straaltje wordt kleiner.

2. De binnenvaartschipper: Nu al lage waterstand, zorgen voor najaar

"Waar ik me ook zorgen over maak: als het water nu al zo laag staat, voorspelt dat niet veel goeds voor het najaar. Er zal veel regen moeten vallen om het dan weer op peil te hebben. Dan blijven de kosten dus hoog."
Siegfried Kingma, voormalig schipper en werkzaam bij de branchevereniging voor de binnenvaart 'De Schuttevaer' Noord-Nederland: "De Rijn staat al lager, de IJssel staat al laag. De Donau die is slecht bevaarbaar".

We kunnen minder lading meenemen om niet te diep te liggen en moeten dus meer schepen inzetten. Voor de verladers is de droogte een kostenpost. In het noorden van Nederland worden op verschillende plekken de sluizen al minder geschut om zoveel mogelijk water in de rivieren te houden en verzilting – waarbij zout water zich gaat mengen met het zoete rivierwater – tegen te gaan.

3. Jonge boom-aanplant heeft het moeilijk

"Ik was zelf bij Het Loo en daar leek het wel herfst", zegt Alexander Geertsema, bestuurslid Raad van Toezicht Bosgroep Midden Nederland. "Afgelopen stormseizoen zijn er veel bomen omgegaan. Daar is jonge aanplant voor in de plaats gezet en die hebben het zwaar. Hun wortels zijn nog niet goed ontwikkeld. Daar worden noodmaatregelen voor genomen door eigenaren en gemeenten en wordt er flink gesproeid."

4. Uien en aardappels

"Ik zit in Flevoland, het waterschap pompt hier extra water de polder in", vertelt Harry Schreuder, akkerbouwer uit Swifterband. "Vooral de aardappels zie je achteruit gaan. Laatste echte regen was eind mei. Er zullen grote verschillen in opbrengst ontstaan: Ik zal een redelijke oogst hebben maar in Brabant bijvoorbeeld is het soms een drama om te zien hoe de gewassen er bij staan. Ik wil ook niet te snel beregenen [water geven]. Nu moet het gewas dieper op zoek naar water, krijgt het sterkere wortels. Als je te snel beregend wordt het gewas er zwakker van."

5. Positieve uitzondering: de wijnboeren. Of toch niet…?

"Er hangen veel trossen, de oogst zal wel vervroegd worden."
Geweldige mei- en junimaand gehad. Druiven zijn warmteminnende planten dus die hebben het tot nu toe goed gehad.
Maar… ook zij hebben water nodig. Voor de druiven zitten we nu ook op een kantelpunt, de droogte moet niet nog langer dan twee weken duren. Maar de kwaliteit wordt in de laatste 6 à 8 weken bepaald dus het hoeft de kwaliteit niet aan te tasten. Maar als het zo door gaat wordt de hoeveelheid druiven wel minder.

6. En dan nog: WESPEN

"Ik ben een keer gestoken in mijn oog, dat zal ik nooit vergeten." NPO Radio 1-luisteraar Piet van Es vult het rijtje nog aan met de voorspelling van een wespenplaag: "In 1976 was het zo droog dat er in augustus een gigantische wespenplaag was. En ik ben al zo bang voor die beesten."

Wij wensen meneer Van Es, en alle anderen die last hebben van de droogte veel sterkte!

Ster advertentie
Ster advertentie