Achtergrond
EO

Dries van Agt wil voor rechter verklaren over 'waarheid' De Punt

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Dries van Agt wil voor rechter verklaren over 'waarheid' De Punt

Oud-premier en minister van justitie Dries van Agt (87) wil graag getuigen bij het proces over de beëindiging van de treinkaping bij het Drentse dorpje De Punt. Hierbij vonden in 1977 zes kapers en twee gijzelaars de dood. "Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is", vertelt Van Agt in Dit is de Dag.

Tijs in gesprek met Dries van Agt

Nabestaanden van de daders proberen met hun advocaat Liesbeth Zegveld te achterhalen wat er precies is gebeurd en wat de geweldsinstructie van de Mariniers was. Op de suggestie dat Van Agt en zijn collega’s opdracht zouden hebben gegeven om de daders dood te schieten reageert hij fel tegenover presentator Tijs van den Brink. "Nee, natuurlijk niet. Vriend, als je niet zo’n aardige man was zou ik je een draai om de oren geven."

Trump is kierewiet

De situatie op het politieke wereldtoneel geeft de oud-CDA-bewindspersoon reden tot zorg. Het politieke bedrijf schuift volgens hem steeds verder op naar rechts. "Ik hoop dat ik nog tijd heb om een verlinksing mee te maken." Voor autoritaire leiders als Poetin en Erdogan heeft Van Agt geen goed woord over. En Donald Trump is volgens hem niet goed bij zijn hoofd. "Wee de wereld die onder het beheer staat van ‘kierewieten’"

Premier Klaver

Op nationaal niveau heeft Van Agt tegenwoordig het meeste vertrouwen in GroenLinks. "Jesse Klaver kan op termijn premier worden, maar hij moet eerst nog een paar jaar leren en rijpen." Het hart van de voormalige CDA-politicus klopt tegenwoordig niet meer deze partij, al blijft hij wel lid. "Het meisje (zijn vrouw red.) betaalt de contributie en ze heeft gelijk als ze zegt dat ik veel te danken heb aan het CDA. Zonder deze partij had mijn leven er heel anders uitgezien."

Einde van fietsplezier

De ouderdom heeft een einde gemaakt aan het fietsplezier van de man die bekendstaat om zijn liefde voor de wielersport. Zijn echtgenote heeft hem onlangs verboden om op de racefiets te stappen. "Ik heb in een onbewaakt moment aan mij vrouwtje vertelt dat ik soms, en alleen soms, onzeker wordt bij het snel nemen van scherpe bochten. Ze zei: dan weet ik het wel, je bent aan de vooravond van vallen en dus is het fietsen nu afgelopen."

Het volgen van de Tour de France doet Van Agt nog altijd intensief. "Ik hoop dat Tom Dumoulin, komend uit Maastricht, de mooiste stad van het vaderland, de Tour wint. Maar ik verwacht dat Chris Froome wint."

Ster advertentie
Ster advertentie