Achtergrond
KRO-NCRV

Correspondent Jan Franke: 'Israël is een ongelofelijke open zenuw'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Correspondent Jan Franke: 'Israël is een ongelofelijke open zenuw'

Jan Franke is het zat: de eindeloos negatieve reacties op zijn werk als correspondent in Tel Aviv. "Het neemt hele vervelende vormen aan, van scheldpartijen tot dreigende teksten", vertelt hij bij Spraakmakers. "Soms vraag ik mezelf af: waar begin ik eigenlijk aan?"

#Gazastrook

Een paar dagen geleden sprak Jan Franke zich uit op Twitter over de felle kritiek op de Nederlandse media, die beschuldigd worden van onware en eenzijdige berichtgeving. Aanleiding is het geweld in de Gaza-strook, dat inmiddels al maanden aan de gang is. Er vinden vrijwel dagelijks geweldincidenten plaats en de spanningen tussen het Israëlische leger en de Palestijnse demonstranten lopen hoog op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eenzijdige berichtgeving

De kritiek komt met name uit de pro-Israël hoek, vertelt Franke. "De suggestie wordt gewekt dat de Nederlandse media op een verkeerde manier berichten. Ze zouden alleen maar schrijven of uitzenden als Israël iets doet en niet als de Palestijnen hun mortieren afvuren." De correspondent is het daar niet mee eens. "Dat is de raarste onzin. Er is geen enkele grond om dat te beweren, maar het wordt met de grootste stelligheid op Twitter en andere websites beweerd."

Geen kinderspel

"Ik vind dit kwalijk omdat er een giftig klimaat jegens de pers en de journalisten wordt gecreëerd. In Israël is daar al sprake van", aldus Franke. En dat is niet zonder gevolgen: "Het leidt ertoe dat mensen anders gaan denken over de rol die ik speel en of ik wel integer ben. Dat maakt het werk voor ons moeilijker en soms zelfs gevaarlijker."

Het werk van een correspondent in Israël en Palestina is geen kinderspel, vertelt Franke. "Het is niet even op de Kalverstraat wat mensen interviewen. Het is echt bommen en granaten. Voor je het weet word je voor je kop geschoten."

Tijd voor verandering

"Het is kwalijk om dit soort suggesties over de journalistiek scheppen in een gebied waar het heel gevaarlijk is", aldus Franke. "Mensen die zich daar schuldig aan maken moeten zichzelf maar eens een spiegel voorhouden. Ik kan me daar ontzettend boos over maken."

Als het aan de correspondent ligt is dan ook hoog tijd voor verandering. "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen op een meer genuanceerde manier gaan kijken. Dat ze aannemen dat de media inderdaad ook manieren heeft om hun berichtgeving te controleren. Wat ook écht zo is; dat weet ik uit ervaring."

Een open zenuw

Franke heeft het overigens niet over een recente ontwikkeling. "Ik zit hier al zes en een half jaar en het is al die tijd net zo erg geweest als nu." Toch is het volgens hem ook nú een moment om dit aan te kaarten. "We moeten onze ogen daar niet voor sluiten en doen alsof het allemaal maar moet kunnen. Israël is in Nederland nog steeds een ongelofelijke open zenuw. Daar sta je echt van te kijken."

Ster advertentie
Ster advertentie