Achtergrond
KRO-NCRV

Dilemma's van een dierentuin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilemma's van een dierentuin

Kun je in 2018 nog wel wilde dieren opsluiten midden in de stad? Wat is de taak van een dierentuin en hoe dicht laat je mensen bij de dieren komen? Met deze dilemma’s worstelt de leiding van Artis. De worsteling is prachtig in beeld gebracht door Willemiek Kluijfhout in de documentaire 'Het nieuwe Artis' waarvoor ze een jaar lang rondliep in de oudste dierentuin van Nederland. Ze vertelt erover bij Spraakmakers.

Illusie van vrijheid

Een dilemma dat de documentaire laat zien is dat de vleugels van pelikanen worden gekortwiekt zodat ze niet wegvliegen. "Een volière zou voor de dieren fijner zijn", vertelt één van de verzorgers, "maar mensen willen de illusie van vrijheid." Kluijfhout licht dat toe: "Het voelt dan alsof de dieren opgesloten zitten en dat vinden we naar. Om dat sentiment te voorkomen worden de vleugels afgeknipt. Dat zien we niet."

Complexer dan het lijkt

Kluijfhout wil hiermee de dilemma's van een dierentuin concreet maken. "Mensen vinden het opsluiten van dieren vaak zielig en oordelen snel, maar je voelt niet altijd aan wat het beste is. Ik heb gezien dat er veel discussie aan vooraf gaat en dat is iets positiefs. Het is complexer dan het lijkt."

Een ander voorbeeld is dat mensen snel roepen dat je dieren niet op moet sluiten. Ze moeten juist vrij in de natuur kunnen zijn. "Maar je moet je afvragen: wat is dat dan? Dan kom je al heel snel bij een safaripark of plekken waar wij als mens dieren bedreigen", aldus Kluijfhout. "Het fantasiebeeld wat wij hebben van de ongerepte natuur is er gewoon niet meer."

De film gaat vanavond in première en is op 22 juli te zien op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie