Achtergrond
EONOS

3 manieren om eenzaamheid tegen te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 manieren om eenzaamheid tegen te gaan

Twaalf teams van 75-plussers strijden volgende week in een race vol met obstakels om de titel van Nederlands Kampioen Scootmobiel. Een ludiek evenement met een serieuze ondertoon: eenzaamheid onder ouderen bestrijden. Een gesprek hierover in Langs de Lijn En Omstreken.

Op het Circuit van Zandvoort komen deelnemers uit heel het land samen voor het NK op 27 juni. Tijdens de race moeten de coureurs in een parcours de nodige obstakels omzeilen. Volgens organisator Jan Romme heeft iedereen een zelfde soort mobiel. "Ze kunnen dus niet worden opgevoerd en de snelheid is begrensd op 17 kilometer. Het wordt spectaculair. Bij het vorige NK is er een keer iemand uit de bocht gevlogen."

Trainen

Om goed voorbereid aan de start te verschijnen hebben de teams er al vele uren aan training opzetten. Team Niet-Verstappen uit Utrecht is er één van. "We hebben onze eigen racepakken bedacht en al veel geoefend: we willen de beker mee naar huis nemen," aldus de begeleider van het team, Mikkie Schmitz.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het NK Scootmobiel is een op het oog leuk evenement, maar bevat ook een serieuze boodschap: pak de eenzaamheid aan. Romme: "Ouderen zitten steeds vaker binnen, omdat ze geen toegang hebben tot het vervoer. Een scootmobiel is dan een mooie manier om er zelfstandig op uit te trekken." Schmitz, die werkt bij zorginstelling Vecht en IJssel en ernaast ook nog vrijwilliger is, noemt drie manieren om eenzaamheid tegen te gaan:

1. Stel scootmobielen beschikbaar aan organisaties

"Ik heb er vannacht slecht van geslapen, maar dit is echt een belangrijke tip. De scootmobiels kunnen op deze manier in bruikleen worden genomen. Ouderen kunnen aangeven: ik wil maandag een uurtje rijden en dinsdag ook. Op deze manier maak je mensen mobieler en komen ze vaker de deur uit. Als dit lukt, zou ik echt een gat in de lucht springen. Zodra je nu wat mankeert kom je niet meer buiten. We moeten ouderen mobiel maken. Dat betekent investeren in scootmobiels, maar ook geld besparen als je de scootmobiels kunt uitlenen."

2. Zet je vrijwilliger in de wijk in om eenzame ouderen op te zoeken

"Al jaren geleden heb ik onze vrijwilligers gevraagd uit te kijken naar ouderen in de straat. Ga de zorginstelling ook uit. Gooi het activiteitenaanbod door de brievenbus. Mensen die mobiel zijn, komen wel. Maar juist voor de mensen die niet meer buiten komen, is dit belangrijk. Zij kunnen ook gratis deelnemen aan de activiteiten. Twee jaar geleden heb ik koffie in de straat georganiseerd. En voor een wijkfeest volgende week hebben we 300 haringen cadeau gekregen. Het is goed om om te zien naar elkaar."

3. Vind een manier om ouderen met elkaar in contact te brengen als ze niet naar buiten kunnen

"Bij ons in de buurt hebben we een grote scholengemeenschap voor jongeren met een geestelijke of lichamelijke beperking. Zij doen kleine klusjes bij ouderen thuis. En omgekeerd gaan zij ook mee naar school. Ouderen komen vertellen over vroeger, en de jongeren vertellen over hun leven nu. Ik begin binnenkort ook met een tabletproject, waarbij ouderen door middel van een verbinding via het scherm met elkaar kunnen praten. Je hoeft elkaar dan niet te kennen."

Jan Romme, Mikkie Schmitz en Meneer Hep waren te gast in Langs de Lijn En Omstreken om over het NK Scootmobiel te praten:

NK Scootmobiel na 13 jaar weer terug op Circuit Zandvoort

Ster advertentie
Ster advertentie