Geschiedenis

De Wereld Draait Door en NPO Radio 1 vieren 100 jaar radio

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De Wereld Draait Door en NPO Radio 1 vieren 100 jaar radio

Deze week is de 100e verjaardag van de radio. Op NPO Radio 1 gebeurt dat onder meer met een gecombineerde radio- en tv-special van De Wereld Draait Door op dinsdag 5 november.

Ook is er De Onvergetelijke Luisterlijst waaruit luisteraars hun favorieten kunnen kiezen. De lijst bestaat uit 100 markante radiomakers, spraakmakende momenten en legendarische radioprogramma’s. De Onvergetelijke Luisterlijst is een ode aan het feit dat Hanso Idzerda 100 jaar geleden – op 6 november 1919 – de allereerste radio-uitzending van ons land verzorgde. Hij deed dat vanuit Den Haag.

Stemmen

Iedereen kan tot woensdagmiddag 16.00 uur stemmen op de lijst. Er zijn al 11.000 stemmen uitgebracht. De top tien van de publieksranglijst maken we woensdag om 17.45 uur bekend in Nieuws en Co, in een gezamenlijke uitzending met NPO Radio 5.

Historische radioplekken

NPO Radio 1 toert woensdag 6 november met een speciale bus langs historische radioplekken, zoals het Philipsmuseum in Eindhoven, Den Haag (de woonplaats van Idzerda) en Beeld en Geluid in Hilversum. Maino Remmers doet verslag.

Vanuit verschillende invalshoeken besteden diverse programma’s aandacht aan 100 jaar radio, waaronder Met het Oog op Morgen en Langs de Lijn En Omstreken. Aansluitend op De Wereld Draait Door-special op NPO Radio 1, staat Kunststof dinsdag 5 november ook in het teken van 100 jaar radio met Vincent Bijlo, Felix Meurders en Ruud de Wild als gasten aan tafel.

Ster advertentie
Ster advertentie